Lögner och förtal vapen i Sudans cyberkrig

Lögner och förtal vapen i Sudans cyberkrig

De stridande parterna i Sudan när de var vänner. General Mohamed Hamdan Dalago (andra från vänster) och general Abdel Fattah Al-Burhan (i mitten) när de två förkunnade Sudans demokratiska framtid i oktober 2021. Arkivbild.

Sudans övergångsråd via AP/TT
På Khartums gator pågår väpnad kamp.
På internet sprider de krigande parterna förtal och lögner.
Den paramilitära milisstyrkan RSF anses ha övertaget mot Sudans armé i cyberrymdens strider.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sudans två toppgeneraler slåss om makten med alla de vapen som står dem till buds: stridsvagnar, flyg, granatkastare – och internet.

På ena sidan står arméchefen Abdel Fattah al-Burhan, på den andra hans tidigare biträdande general Mohamed Hamdan Dagalo – även mer känd som Hemedti – som leder paramilitära RSF.

I skottlinjen sitter omkring fem miljoner invånare i huvudstaden Khartum, många har tagit skydd i sina hem och får information om vad som händer från sociala medier.

– Båda sidor har översvämmat medierna med falsk information, säger Raghdan Orsud på organisationen Beam Reports som granskar informationsflödet i Sudan.

Omfattande flöde

Samma slutsats drar Mohamed Suliman på Boston Northeastern University. Det rör sig om "förvridna fakta" i ett omfattande flöde på Twitter och Facebook, och uppgifterna som sprids handlar om att "fördjupa känslan av skräck".

RSF, en förkortning av engelska Rapid Support Force, har delvis grund i den fruktade milisen janjawid som härjat i Darfurprovinsen. RSF använder ungefär samma hänsynslösa taktik i cyberstriderna.

– RSF överträffar arméns mer gammalmodiga taktik, säger Suliman som dock inte kan se någon klar segrare i detta krig.

Den paramilitära gruppen använder ofta engelska. Ett exempel är när RSF sände ett stort antal meddelanden på mycket god engelska om att man bekämpade "extrema islamister som genomför en brutal offensiv mot oskyldiga människor", rapporterar franska nyhetsbyrån AFP.

Dessutom kidnappas konton för att öka spridningen, enligt experter från tankesmedjan Atlantic council med högkvarter i Washington DC. De har spårat minst 900 konton på Twitter som troligen har tagits över illegalt. Därmed kan RSF "artificiellt förstärka" budskapen som skickas ut, som ett där RSF-ledaren Dagalo porträtteras som en hjälte som kan rensa landet från förrädare.

Förfalskad video

Armén har svarat med liknande trick, även om Sudans militär har en tendens att förlita sig på äldre typer av informationsdistribution, som med den förfalskade video där stora mängder kontanter sades beslagtas i Dagalos hem.

Propagandakampanjerna är professionellt genomförda, vilket tyder på expertstöd utomlands.

Cyberkriget pågår främst i Sudan och dess diaspora, men enligt AFP betalade RSF också drygt 60 miljoner kronor till en kanadensisk lobbyfirma 2019 för hjälp.

Men den senaste aktören som hjälpt RSF är den ryska paramilitära Wagnergruppen, som misstänks ha omfattande affärer med milisen i bland annat guldgruvor i Sudan. Enligt den så kallade trojkagruppen – bestående av Storbritannien, USA och Norge – sprider Wagnergruppen även desinformation på sociala medier i Sudan.

FRÅN FÖRSTASIDAN