Löfte i EU: Snabbare och billigare medicin

Löfte i EU: Snabbare och billigare medicin

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides under ett möte under coronapandemin. Arkivfoto.

Yves Herman/AP/TT
Medicin ska bli billigare och mer tillgänglig för alla med hjälp av uppdaterad lagstiftning i EU.
– Oacceptabelt, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides om olika tillgång i olika länder i EU.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ett helt paket med åtgärder ingår i det förslag till förändringar av läkemedelslagstiftningen som nu läggs fram av kommissionärerna Stella Kyriakides och Margaritis Schinas i Bryssel.

Mindre byråkrati och mer stöd till forskning och innovation är två av huvudpunkterna.

Bland annat utlovas bättre och snabbare godkännanden av medicin från läkemedelsmyndigheten EMA. Deras procedur ska maximalt få ta 180 dagar, i hopp om att därmed kunna minska den totala genomsnittstiden för godkännande, som just nu ligger på 400 dagar. Mediciner som erbjuds i alla medlemsländer och täcker in helt nya sjukdomsområden ska kunna få längre patentskydd.

– Medan patienter i väst och de stora medlemsländerna i dag har tillgång till 90 procent av nyligen modifierad medicin så är siffran i öst och de mindre länderna så låg som 10 procent. Det finns EU-medborgare som måste vänta i mellan fyra månader och två-tre år på den här medicinen, säger Kyriakides på en presskonferens i Bryssel.

Kommissionen vill även införa hårdare krav på medlemsländerna och EMA när det gäller att ha kontroll på hotande läkemedelsbrist. En särskild EU-lista över nödvändig medicin ska sättas upp, där särskilda krav gäller för företag och leverantörer.

I paketet ingår även nya åtgärder mot antibiotikaresistens, både i form av stöd för forskning och innovation, men också nya mål och krav på hanteringen av antibiotika.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om hur många dagar EMA:s godkännande ska få ta.

FRÅN FÖRSTASIDAN