invasionen av ukraina

Ryssland leder mötet i FN:s säkerhetsrådet: ”Ironiskt”

Ryssland leder mötet i FN:s säkerhetsrådets

Sergej Lavrov (till höger) reser mycket just nu, och söker allierade i ljuset av västvärldens bojkott mot Rysslands krig. Här möter han sin kubanske kollega Bruno Rodríguez i Havanna häromdagen.

Ramon Espinosa/pool/AP/TT
Att Rysslands utrikesminister nu är i New York för att svinga ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd väcker upprördhet – 14 månader efter landets invasion av Ukraina.
Men bestörta västländer har svårt att göra något.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryska skottet missar precis ukrainska soldatens huvud
0:24

Efter reklamen: Ryska skottet missar precis ukrainska soldatens huvud

(0:24)

Slå på ljud

Ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd roterar så att varje medlem har en månad i taget. Att Sergej Lavrov, som Rysslands utrikesminister en av de högsta ansvariga för kriget i Ukraina, nu är i New York för att under två dagar leda möten i rådet är därför normalt.

– Det skaver naturligtvis och ser inte bra ut, men från den juridiska synvinkeln är det så, helt enkelt, säger Inger Österdahl, professor i folkrätt vid Uppsala universitet.

Även februari 2022

Den enda instans som skulle kunna ändra på säkerhetsrådets regler är rådet självt – och där har permanenta medlemmar som Ryssland vetorätt.

– Händelsevis, det var ju lite ironiskt, så var Ryssland också ordförande i februari 2022, alltså då den storskaliga invasionen ägde rum, påminner Inger Österdahl.

Hon noterar att Ukraina har försökt protestera, men att det inte lett någonvart. Bland annat hävdade Ukraina förra året att Ryssland på ett regelvidrigt sätt tagit över det forna Sovjetunionens plats bland vetomedlemmarna.

Samtidigt tror Österdahl inte att Lavrov och Ryssland kan påverka agendan i FN-skrapan så mycket.

"Kommer inte att glömma"

Däremot blir det oundvikligen stor uppmärksamhet när Lavrov besöker USA. Han ses av många som en krigsbrottsling, men målar inför resan snarare upp FN:s värdnation som skurken. Anledningen är att ett antal personer i utrikesministerns följe, enligt uppgift mestadels regimtrogna journalister, inte fått visum.

– Jag vet ju hur ökända våra amerikanska kollegor är för sådant här. Den här gången var jag säker på att det skulle vara annorlunda, med tanke på hur deras skandalösa beteende uppmärksammats. Men jag hade fel, säger Lavrov enligt ryska medier.

– Vi kommer inte att glömma, och vi kommer inte att förlåta.

Andra ryska talesmän hotar med motåtgärder mot USA:s medier. Motsättningen är redan högaktuell, efter gripandet av The Wall Street Journals korrespondent Evan Gershkovich i ryska Jekaterinburg i mars. Ryssland anklagar honom för spioneri, medan USA kallar fallet helt ogrundat.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN