Larm om ny storoffensiv i Etiopien

Larm om ny storoffensiv i Etiopien

En man iklär sig en av oromoernas rebellgruppers flaggor på en gata i Addis Abeba i september 2018, då gruppens ledare under en period välkomnades tillbaka i huvudstaden. Arkivbild.

Mulugeta Ayene/AP/TT
Rebeller i Oromia larmar om att Etiopiens regeringsstyrkor har inlett en storskalig offensiv mot regionen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fredsförhandlingar mellan grupper som företräder folkgruppen och landets centralregering avslutades utan resultat tidigare i maj, men parterna sade sig då vilja fortsätta dialogen.

Efter det har armén gått till angrepp mot flera områden i regionen, enligt en talesperson för rebellgruppen Oromoernas befrielsearmé (OLA).

"Vi ser detta som ett försök att få ett övertag och tvinga oss till att gå med på deras villkor, men de bör inte missta vårt fredsåtagande för en svaghet", skriver talespersonen Odaa Tarbii i ett meddelande till AFP.

Anklagelserna om en storoffensiv är svåra att verifiera. Centralregeringen i Addis Abeba har inte kommenterat saken.

Oromoerna är Etiopiens största folkgrupp och Oromia dess största region, som sträcker sig genom landet och också omger huvudstaden.

Konflikten bottnar i OLA:s missnöje med att makten centraliserats på bekostnad av etniska gruppers självbestämmande. Flera etniska massakrer har genomförts under konflikten och parterna har anklagat varandra för att ligga bakom dem.

Denna konflikt sker vid sidan av konflikten i den norra regionen Tigray, men grupper i de två områdena har samarbetat mot regeringen.

FRÅN FÖRSTASIDAN