Långt fängelsestraff för kongresstormning

Långt fängelsestraff för kongresstormning

Stewart Rhodes, grundare av extremiströrelsen Oath Keepers, i rättegångssalen. Arkivbild.

Dana Verkouteren/AP/TT
18 års fängelse för uppvigling. Det blev straffet för Oath Keepers-ledaren Stewart Rhodes – en av de drivande krafterna vid stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Som grundare av extremistgruppen Oath Keepers har Stewart Rhodes utpekats som en av ledarna vid stormningen den 6 januari 2021.

Floridafödde Rhodes är redan fälld för uppvigling i samband med stormningen, då aggressiva anhängare till dåvarande president Donald Trump övermannade kongresspolisen och trängde sig in i Kapitolium. Själva straffet tillkännagavs av en federal domstol i Washington DC.

Oath Keepers beskrivs som en högerextrem milis. Åklagaren har beskrivit gruppens agerande vid Kapitolium som "terrorism" och ansåg därför att ett hårt straff var avgörande för att avskräcka från framtida politiskt våld. Rhodes och hans försvar har hävdat att det inte fanns en uttalad plan att attackera kongressätet, rapporterar ABC News.

Meddelanden, inspelningar och annat bevismaterial som åklagarsidan har lagt fram visar dock hur Rhodes och hans anhängare blev alltmer rasande efter presidentvalet 2020 och att Rhodes i krypterade chattmeddelanden uppmanat sina följare att förbereda sig "till kropp och själ" för "inbördeskrig".

Oath Keepers grundades 2009 och såg före valet 2016 regeringen och staten som de största hotet mot amerikaner. I och med Donald Trumps seger ändrades detta något, då man såg det som att en av de egna tog plats i Vita huset.

Gruppen har varit inblandad i boskaps- och gruvkonflikter mellan medborgare och stat.

FRÅN FÖRSTASIDAN