Läcka: Putins plan för att ta över Belarus

Läcka: Putins plan för att ta över Belarus

Belarus president Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte förra veckan.

Vladimir Astapkovich/AP/TT
Ett läckt dokument från Kreml beskriver Rysslands planer på att ta över grannlandet Belarus.

Ett av målen är att få bort den belarusiska identiteten och ersätta den med den ryska, rapporterar Expressen i samarbete med flera europeiska medier.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryssland ska stegvis fram till år 2030 ta över Belarus, enligt det läckta dokumentet ”Strategiska mål för ryska federationen i den belarusiska riktningen”. Där finns bland annat planer på gemensamma gränser, valuta och militär, och att fler belarusiska barn ska skickas till patriotiska center i Ryssland. Dessutom ska den belarusiska kulturen och språket förtryckas och ryska pass ska delas ut för att skapa ett "lager" av ryska medborgare.

Ett annat av målen som beskrivs är att Ryssland ska ta ”kontroll över informationslandskapet” i Belarus.

Expressen har tagit del av det läckta dokumentet i ett internationellt samarbete med undersökande journalister i Europa och USA.

Liknar approach mot Ukraina

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI), beskriver dokumentet som ett "standarddokument" som i stora drag överensstämmer med att Ryssland länge har insisterat på djupare integration när det gäller Belarus.

– Ryssland hade ju ursprungligen en liknande approach gentemot Ukraina. Om man går tillbaka 15, 20 år så försökte man använda politiska och ekonomiska medel för att få Ukraina att närma sig Ryssland. Men när det misslyckades, då tillgrep Putin militära maktmedel, säger han till Expressen.

Paramilitära enheter

Belarus gränsar förutom till Ryssland och Ukraina även till Nato- och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landets president Aleksandr Lukasjenko brukar kallas Europas sista diktator och är en av Rysslands president Vladimir Putins närmaste allierade.

Under måndagen meddelade Lukasjenko att det i varje stad eller by i Belarus ska bildas paramilitära enheter som ska fungera som territoriellt försvar och komplettera landets militär, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt Lukasjenko behövs det "i händelse av en aggression". Varje man måste lära sig att hantera vapen för att vid behov "skydda sin familj och sitt hem", enligt presidenten.

Det handlar enligt försvarsminister Viktor Chrenin om upp till 150 000 frivilliga som ska beväpnas.

"Stor gruppering"

Ukrainska styrkor samlas i allt högre grad i närheten av gränsen till Belarus, påstår försvarsdepartementet i Minsk.

"För närvarande är en stor gruppering av ukrainsk militär koncentrerad i omedelbar närhet av den belarusisk-ukrainska sektionen av gränsen", hävdar departementet via meddelandeappen Telegram, enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Sannolikheten för beväpnade provokationer, som kan eskalera till gränsincidenter, har varit stor under lång tid", lyder påståendet vidare.

FRÅN FÖRSTASIDAN