Kvinnor och barn dödade i israeliskt flyganfall

Kvinnor och barn dödade i israeliskt flyganfall

Palestinska ungdomar blockerar en väg under sammandrabbningar med israeliska styrkor i Nablus, som sker efter morgonens israeliska luftangrepp.

Majdi Mohammed/AP/TT
Israel genomförde tidigt på tisdagen flygattacker mot Gazaremsan. Bland dödsoffren finns tre ledare inom den palestinska väpnade gruppen Islamiska jihad, men även flera civila.
Efter flyganfallen kommer rapporter om nya sammandrabbningar på Västbanken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Minst 13 människor dödades i de israeliska flyganfallen – fyra av dem barn, enligt den palestinska hälsomyndigheten.

Bland de döda finns fruar, barn och andra familjemedlemmar till de dödade islamisterna. Dessutom ska omkring 20 civila ha skadats när bostadshus i städerna Gaza och Rafah besköts, enligt flera medier. En av de döda ska vara en rysk medborgare som dödades tillsammans med sin fru och son, rapporterar israeliska Haaretz med hänvisning till den ryska diplomatiska delegationen i Ramallah.

I ett uttalande säger en talesperson för den israeliska armén att man är medvetna om andra offer än de tre Islamiska jihad-ledarna, som Israel anklagar för att ha legat bakom nyliga raketattacker mot Israel. Fler än 40 israeliska stridsflygplan och drönare uppges ha deltagit i tisdagsmorgonens luftangrepp, som enligt Israel riktades mot militära anläggningar längs den tätbefolkade kustremsan.

14-åring skadad

Ismail Haniyeh, ledare inom palestinska Hamas som styr på Gazaremsan, säger i ett uttalande att attacken inte kommer att göra regionen säkrare utan bara kommer att spä på motståndet mot Israel.

Timmarna efter flyganfallen kommer rapporter om sammandrabbningar mellan israeliska styrkor och palestinska grupperingar i Nablus på Västbanken. Enligt palestinska myndigheter har bland annat en 14-årig pojke skadats efter att ha skjutits i bröstet, rapporterar Haaretz.

Al-Jazira rapporterar samtidigt att palestinska Röda Halvmånen säger sig ha behandlat 145 skadade i Nablus på tisdagen, efter vad man kallar en israelisk räd i den ockuperade staden.

Israel uppmanar medborgare i södra delarna av landet att hålla sig nära skyddsrum. Skolor håller stängt både i dag och i morgon, enligt israeliska medier.

Kopplingar till Iran

Islamiska jihad, som är terrorstämplad av bland andra Israel, EU och USA, har bekräftat de tre ledarnas död och utlovat hämndattacker. Organisationen grundades 1981 med målet att skapa en palestinsk stat på ockuperade Västbanken, Gaza och andra områden som nu formellt tillhör Israel.

Israel har beskrivit Islamiska jihad som "ett iranskt ombud som vill förgöra staten Israel". Enligt uppgift bistår Iran organisationen ekonomiskt och materiellt.

Grannlandet Jordaniens utrikesdepartement fördömer tisdagens israeliska attacker och uppmanar det internationella samfundet att skydda det palestinska folket. Även Egypten fördömer Israels attack mot Gaza.

FRÅN FÖRSTASIDAN