Kung Charles har stora skor att fylla

Kung Charles har stora skor att fylla

Några bemärkelsedatum i Charles liv.

Anna-Lena Lindqvist/TT
Han har fått vänta i över 70 år på det här ögonblicket. Nu kröns Charles III till Storbritanniens kung.
– Han har stora skor att fylla, säger kungaexperten Ebba Kleberg von Sydow.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sällan har någon fått vänta så länge på sitt livs uppdrag. I november fyller han 75 år, men Charles Philip Arthur George blev kronprins redan tre år gammal när hans mamma Elizabeth blev drottning 1952.

I sju årtionden har Charles sedan dess kunnat förbereda sin egen regentperiod. Den inleddes i september i fjol när drottningen avled, 96 år gammal.

Elizabeth var oerhört populär och respekterad över hela världen. Det är rejäla skor att fylla.

– Det är ingen lätt uppgift. Som lite extra strössel på det så har han ju en hel del familjetrassel att ta tag i, säger Ebba Kleberg von Sydow, aktuell i Sveriges Radios podcast "Monarkerna".

Harry till kröningen

Familjetrasslet är främst relationen till yngste sonen Harry och hans fru Meghan som uppges ha frusit till is efter Harrys självbiografi "Den andre". I boken avslöjades intima detaljer om familjens konflikter. Efter mycket om och men kommer prinsen till kröningen, men utan sin Meghan som stannar hemma i USA.

En som däremot kommer till kröningen och får en stor roll är drottninggemålen Camilla. Under ceremonin kommer hon att krönas till drottning, vilket blir kulmen på parets förhållande som varat i fem årtionden.

Paret träffades redan på 70-talet. Det faktum att dåvarande prins Charles vägrade ge upp den relationen var en av orsakerna till att hans äktenskap med prinsessan Diana slutade med separation 1992 och sedermera skilsmässa 1996 – 15 år efter bröllopet som följdes i tv av en hel värld.

Dianas död i bilolycka 1997 skakade om det brittiska kungahuset, som fick kritik för sitt till synes känslokalla agerande när världen sörjde "folkets prinsessa". Det gjorde Charles mer impopulär än någonsin.

Charles och Camilla gifte sig till slut 2005 och sakta men säkert har hon blivit allt mer populär hos det brittiska folket.

Blyg och vilsen

Även bilden av Charles har förändrats genom åren. I ungdomen sågs han som en blyg och känslig man, präglad av sin tid på den hårda internatskolan Gordonstoun i nordöstra Skottland, dit han blev skickad av sin pappa prins Philip.

Medierna och tv-serier som "The crown" har målat ut Charles i vuxen ålder som lite vilsen, men också makthungrig och snobbig. Uppgifter i en dokumentär härom året om att en butler trycker fram tandkrämen på Charles tandborste varje morgon och kväll framställde honom som världsfrånvänd.

Men det finns också en annan sida. Under sin långa tid i väntan på att få bli kung tvingades Charles uppfinna sin egen roll som en modern kronprins, vid sidan av sina ceremoniella uppdrag.

Han blev på sätt en föregångare för andra kungligheter, engagerade sig tidigt i miljöfrågor och startade redan på 1970-talet stiftelsen The Prince's Trust, som ger ekonomiskt stöd till utbildning för barn och ungdomar. Länge backade han inte för att tycka till i olika samhällsfrågor, som när han kritiserade vad han såg som en allt för modern arkitektur.

Charles har också signalerat att det brittiska hovet måste bantas och spara pengar för att bli modernt. Färre kungligheter ska få apanage framöver.

Så hur kommer han att klara av att fylla de stora skorna? Kungaexperten Ebba Kleberg von Sydow tycker inte vi kan jämföra med drottning Elizabeth, men tror det kommer att gå bra.

– Nej, därför att där fanns ju alla sagans ingredienser med den unga söta flickan, som hon ändå var, som klev in i detta överväldigande. Och det finns ju inte på samma sätt här. Men han kommer att lösa det, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN