Kreml: Planerar ingen ny mobiliseringsvåg

Kreml: Planerar ingen ny mobiliseringsvåg

Kremls talesperson Dmitrij Peskov under ett möte i Moskva den 6 april. Arkivbild.

Mikhail Klimentyev/AP/TT
Ingen ny större mobilisering står på Kremls agenda, hävdar maktkvarterets talesperson Dmitrij Peskov.
Sedan ett lagförslag om digital inkallelse till kriget klubbades i förra veckan har spekulationerna om en ny mobilisering gått varma.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Utspelet kommer efter en tids medierapporter om att ryska skolelever i Moskva och en rad andra städer fått inkallelser skickade till sig.

– Det finns inget prat i Kreml om någon sorts mobiliseringsvåg, säger Dmitrij Peskov till reportrar i Moskva efter att ha fått en fråga om saken.

– Ärligt talat är det här första gången jag hör talas om detta. Vadå för inkallelser?

Efter den storskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022 beordrade president Vladimir Putin i september en "partiell" mobilisering för att stärka landets armé. Hundratusentals män kallades in, men lika många tros ha flytt landet för att slippa bli kanonmat.

I förra veckan godkände Putin ett lagförslag om att göra det möjligt att inkalla ryska medborgare till militärtjänstgöring på digital väg, oavsett var i världen de befinner sig. Inkallelseordern anses ha tagits emot samma ögonblick som den skickas och landar i mottagarens digitala brevlåda.

Den som inte inställer sig inom 20 dagar efter att ha mottagit inkallelsen kommer inte att kunna lämna Ryssland, ta lån, registrera egendom eller arbeta som privat företagare. Enligt bedömare är lagen Kremls försök att förhindra att fler ryssar flyr från sina militära plikter.

FRÅN FÖRSTASIDAN