Kosovo och Serbien möts – EU hägrar

Kosovo och Serbien möts – EU hägrar

Nordmakedonska poliser vaktar området där Kosovos premiärminister och Serbiens president ska träffas, i staden Ohrid.

Boris Grdanoski/AP/TT
Serbien och Kosovos respektive ledare träffas i Nordmakedonien i helgen i ett försök att lätta på långvariga spänningar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är EU som medlar mellan de två tidigare krigande grannländerna, som när förhoppningar om att få gå med i unionen någon gång i framtiden.

Serbiens president Aleksandar Vucic och Kosovos premiärminister Albin Kurti enades i februari om elva punkter i en EU-plan för att relationen mellan deras länder ska normaliseras.

– Tiden är inne för att Kosovos, Serbiens och hela västra Balkans ledare ska visa mod och ett delat ansvarstagande för att regionens inträdesprocess i EU ska lyckas, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Spanjoren Borrell säger att helgens samtal kommer att handla om hur planen ska omsättas i praktiken. Tanken är att länderna ska erkänna varandras nationella symboler och officiella handlingar, och att Serbien då ska sluta blockera Kosovos försök att gå med i FN.

Överenskommelsen säger dock inget om att länderna formellt ska erkänna varandra.

Serbiens president har sett ut att backa från vissa delar av överenskommelsen i efterhand. Vucic pressas hårt av inhemska, mer hårdföra nationalistgrupper som anser att Kosovo är den serbiska statens vagga.

Kosovos premiärminister är lite mer hoppfull, men inte alltför hoppfull.

– Jag var beredd att skriva under det europeiska förslaget (vid det senaste mötet i Bryssel), men den andra sidan var inte redo och vägrade, säger Albin Kurti.

FRÅN FÖRSTASIDAN