Kontroversiella lagar i Bosnien rivs upp

01 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Christian Schmidt, FN:s höga representant i Bosnien-Hercegovina. Arkivbild.
FN:s höga representant i Bosnien-Hercegovina river upp två kontroversiella lagar som i veckan klubbades igenom i den bosnienserbiska delen av landet.
Den högljudde separatisten Milorad Dodik beskrivs som hjärnan bakom lagarna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bosnien-Hercegovina har sedan fredsavtalet i Dayton 1995 delats upp i två självstyrande delar, så kallade enheter. Parlamentet i den bosnienserbiska delen, som kallas Serbiska republiken, röstade i tisdags igenom två lagar.

Den ena lagen syftade till att upphävde den övergripande författningsdomstolens makt i Serbiska republiken, den andra till att ogiltigförklara den höga representantens beslutsfattande förmåga.

FN:s höga representant, Christian Schmidt, har enligt Daytonavtalet formell rätt att lägga in veton och ändra lagstiftning om det krävs för att fredsavtalet ska efterlevas.

Schmidt säger vid en pressträff att de upprivna lagarna tydligt bryter mot Bosnien-Hercegovinas grundlag och fredsavtalet i Dayton.

– De två enheternas parlament saknar makten att förringa de beslut som tas i författningsdomstolen och kan inte reglera viktiga institutioner som inrättades av Daytonavtalet. Så enkelt är det, säger Schmidt.

Annons

Den bosnienserbiske ledaren Milorad Dodik, en hårdför politiker som i flera år höjt tonläget om en separation från landets centralstyre, pekas ut som ansvarig för de kontroversiella och nu upprivna lagarna.

Han säger att Serbiska republiken inte kommer att lyda Schmidt.

– Vi är redo. Vi ser Serbiska republiken som en egen stat. Vi är bara här för att vi måste, säger Dodik.

Annons