Kontroversiell våldtäktslag får tillägg

Kontroversiell våldtäktslag får tillägg

Spaniens jämställdhetsminister Irene Montero. Arkivbild.

Manu Fernandez/AP/TT
De styrande Socialisterna i Spanien har säkrat en majoritet för ett lagtillägg till en våldtäktslag.
Men medregerande Podemos på vänsterkanten såg kompromissen som ett av partiets största nederlag.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Frågan rör en juridisk snårighet i tidigare skärpta våldtäktslagar. I en ny lag fastslogs att "bara ett ja är betyder ja", vilket innebar att sexuell kontakt som inte byggde på ömsesidigt samförstånd skulle klassas som våldtäkt, skriver AFP.

Men när lagen trädde i kraft i oktober fick den till följd att flera våldtäktsdomar ifrågasattes och innebar att strafftid förkortades eller ogiltigförklarades i närmare 1 000 våldtäktsfall.

I den tidigare lagen fanns brott genom våld, hot eller tvång med – men bevisbördan låg hos offret. Den nya lagen var mer allmäntäckande, men representanter för dömda utnyttjade kryphålet om att brott och tvång inte längre fanns med i lagen.

Socialisterna tvingades ta stöd från den politiska ärkerivalen, konservativa Partido Popular, för att åter få med lagtillägget om våld, hot eller tvång.

Men vänsterpartiet Podemos var rasande. För partiets jämställdhetsminister Irene Montero låg inte felet i den bredare våldtäktslagen som antogs i oktober om att ett nej är ett nej, utan hos domare som valde att missförstå eller misstolka de kryphål som uppstod.

– Det här är en sorglig dag, den svåraste jag varit med om i parlamentet sedan jag blev minister; och det är ett steg bakåt för kvinnor, säger hon.

Socialistledaren Pedro Sánchez har bett brottsoffer om ursäkt för konsekvenserna av den tidigare lagreformen. Inför viktiga regionalval i maj såg han sig tvungen att förändra lagen så att friade brottslingar åter straffas.

Efter att lagen antogs på torsdagen i underhuset med röstsiffrorna 233 för och 59 emot väntas en omröstning i senaten som lär gå på deputeradekongressens linje.

FRÅN FÖRSTASIDAN