Kontantbrist kan stoppa väljare i Nigeria

Kontantbrist kan stoppa väljare i Nigeria

Presidentkandidaten och tidigare vicepresidenten Atiku Abubakar vid en vallokal i Yola under lördagsmorgonen.

Sunday Alamba/TT
Valet är i gång i jättelandet Nigeria. Men det finns en risk att valdeltagandet blir lägre än väntat på grund av landets brist på kontanter.
Många som vill rösta kan inte ta sig till vallokalerna på grund av den rådande kontantbristen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På flera håll kom röstningen i gång sent på grund av att det är svårt att få tag i pengar i Nigeria, som är mitt i en process att byta ut gamla sedlar mot nya. Bytet har lett till att människor står i kö i timmar för att få ut kontanter.

En timme innan valet skulle inledas på lördagsmorgonen saknades valarbetare vid mer än 70 procent av vallokalerna, enligt observatörer.

Kingsley Emmanuel, 34, i staden Yola säger att kontantbristen är ett stort hinder för många, även för väljarna. Många allmänna kommunikationer kan bara betalas kontant.

– Så det är väldigt svårt för dem att komma till sin vallokal.

Lockar unga

Sammanlagt 87,2 miljoner människor har hämtat sina röstkort och får gå till valurnorna i Nigeria under lördagen. 48 procent av de registrerade väljarna är kvinnor, rapporterar BBC.

Det finns 18 presidentkandidater, men de senaste veckorna har tre namn visat sig vara de huvudsakliga alternativen; Bola Tinubu, 70 år, Atiku Abubakar, 76, och Peter Obi, 61.

– Obi vet vad nigerianer behöver, säger 29-årige Favour Ben som kom till en vallokal i staden Abuja en timme innan den skulle öppna.

– Han vet vad som verkligen stör oss och jag tror att han vet hur man hanterar det, säger hon om kandidaten som tros locka många unga röster.

Många ungdomar

I Yola i delstaten Adamawa talade presidentkandidaten Atiku Abubakar kort med medier efter att ha lagt sin röst på lördagsmorgonen, där han sade att han är optimistisk och hoppas att valet fortsätter att vara fredligt.

Sittande presidenten Muhammed Buhari har suttit på posten i två fyraårsperioder. Han manar till lugn efter att ha röstat i Daura i delstaten Katsina. Han varnar också för att de som ska röstar kan utsättas för hot och skrämseltaktik.

– Nigerianer bör se till att de respekteras. Att de får rösta för kandidaten de vill rösta på, säger han.

Förutom att välja president ska väljarna också utse federala senatorer samt 360 parlamentsledamöter till representanthuset.

Nigeria är Afrikas största ekonomi och en av kontinentens främsta oljeproducenter. Dessutom har landet en av världens största ungdomsbefolkningar, cirka 64 miljoner av landets 210 miljoner invånare är mellan 18 och 35 år.

FRÅN FÖRSTASIDAN