TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Kinesiskt vapenstöd till Ryssland förnekas

20 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Wang Wenbin, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet. Arkivbild.
Kina tillbakavisar bestämt att det skulle finnas planer på att skicka vapen från Kina till Ryssland.

Om Kina allierar sig med Ryssland kommer det att bli världskrig, säger Ukrainas president.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

USA anklagade under helgen Kina för att i tysthet överväga att sälja vapen – tänkta att användas mot Ukraina – till Ryssland. På måndagen säger en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet att det handlar om "falsk information".

– Vi accepterar inte att USA pekar finger på relationen mellan Kina och Ryssland, ännu mindre att de utövar tvång eller påtryckningar, säger talespersonen Wang Wenbin på en pressträff.

Wang till Moskva

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i en intervju med den tyska tidningen Welt att en kinesisk allians med Ryssland skulle utlösa ett världskrig.

– För oss är det viktigt att Kina inte stöttar Ryssland i detta krig. Jag vill gärna se att de är på vår sida, men just nu tror jag inte att det är realistiskt, säger han.

Wang Yi, tidigare utrikesminister och numera ordförande i det kinesiska Kommunistpartiets kommission för utrikespolitik, väntas inom kort besöka den ryska huvudstaden Moskva. Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov är det inte uteslutet att Putin då kan träffa Wang Yi.

Annons

Det officiella syftet med besöket i Moskva hävdas vara samtal om en fredsplan för Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Få slut på kriget"

Under måndagen har Wang varit i ungerska Budapest, och sagt att Kina är redo för fredssamtal.

"Kina och Ungern är glada att arbeta tillsammans med andra fredsälskande länder för att få ett slut på det nuvarande kriget så snart som möjligt", sade han.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade i en intervju med det amerikanska CBS-programmet "Face The Nation" att Kina överväger att förse Moskva "med dödligt stöd, allt från ammunition till rena vapen". Han fällde liknande kommentarer i Tyskland när han i lördags träffade kinesiske Wang Yi vid helgens säkerhetskonferens i München.

Annons