TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Kinas skuldlättnader ska rädda Sri Lanka

08 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Sri Lankas president Ranil Wickremesinghe hälsar på landets talman Mahinda Yapa Abeywardena. Arkivbild.
Sri Lanka har varit på gränsen till bankrutt. Nu skymtar landet ljuset i tunneln ut ur krisen.
Och räddningen kommer från Kina, som lovar skuldnedskrivningar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Brist på livsmedel, bränsle och medicin har utlöst utbredda protester medan önationen med 22 miljoner invånare har kämpat med den värsta finansiella krisen sedan landet blev självständigt 1948.

I ett tal till parlamentet säger president Ranil Wickremesinghe att Kina har gått med på skuldnedskrivningar och att Sri Lanka därmed borde kunna få ta del av stöd från Internationella valutafonden (IMF) på 2,9 miljarder dollar, motsvarande över 30 miljarder kronor. Och det redan inom en månad.

– Vi har gjort vår del, nu hoppas jag att IMF gör sin del, sade presidenten.

IMF: Positiva steg

När den utländska valutareserven tog slut i april i fjol stoppade Sri Lanka återbetalningen av en skuld på 51 miljarder USA-dollar till Kina, Japan och flera andra länder.

Men hjälpen från IMF uteblev, då valutafonden ställde motkrav om att Sri Lanka bland annat måste förhandla färdigt en plan för att strukturera om sina lån med långivarna samt ta krafttag mot korruptionen.

Annons

Det anser Wickremesinghe att man nu uppnått, efter det att den största långivaren gått med på att skriva ner sina krav.

IMF-chefen Kristalina Georgieva säger i ett uttalande att hon välkomnar att Sri Lanka "tar positiva steg genom att säkra finansiella garantier från alla stora kreditorer, inklusive Kina, Indien och Parisklubben".

Parisklubben är en informell grupp med 22 medlemsländer, däribland Sverige. Dess uppgift är att ta fram hållbara lösningar för skuldsatta länder med betalningssvårigheter, med motkrav att landet genomför ekonomiska reformer.

För en månad sedan gav Parisklubben, Saudiarabien och Indien, som alla är stora långivare, garantier för att underlätta för Sri Lanka att få ta del av IMF:s hjälpinsatser.

Impopulär president

Den ekonomiska krisen ledde till politisk orob och i juli tvingades den förre presidenten Gotabaya Rajapaksa fly landet.

Eter att ha höjt skatterna rejält men ändå inte fått ordning på ekonomin är även Ranil Wickremesinghe impopulär och protesterna avlöser varandra.

I slutet av februari ställde regeringen in de lokalval som skulle hållits senare i mars. Anledningen sades då vara att landet inte hade råd att hålla val. De ska nu hållas i april i stället.

Annons