Kina: Vill se en fredlig lösning i Ukraina

Kina: Vill se en fredlig lösning i Ukraina

Wang Yi, tidigare utrikesminister i Kina, på plats i München.

Petr David Josek/AP/TT
Kinas representant Wang Yi vill se en fredlig lösning på kriget i Ukraina. Han är djupt oroad över att "krisen" fortsätter.

– För en säkrare värld måste alla länders suveränitet och integritet respekteras.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Wang Yi, tidigare utrikesminister och numera ordförande i det kinesiska kommunistpartiets kommission för utrikespolitik, höll ett anförande på säkerhetskonferensen i München.

Där tog han upp "krisen i Ukraina", och vägrade på samma sätt som Ryssland, att kalla kriget för ett krig.

– I Ukraina-frågan så kokar Kinas position ned till att vi stöttar fredssamtal, säger han och upprepar flera gånger att Kina står för fred och dialog.

– Om vi väljer fred och stabilitet så kommer inte ett nytt kallt krig att bryta ut.

Ryska krigsbrott

FN-stadgans principer måste respekteras och hur svår en konflikt än verkar så måste man ge freden en chans.

– För en säkrare värld måste alla länders suveränitet och integritet respekteras.

Ordföranden för säkerhetskonferensen, Wolfgang Ischinger, uppmanade Wang Yi och den kinesiska delegationen på plats att ta 30 sekunder och gå bort till den utställning som man satt upp gällande ryska krigsbrott.

– Jag bjuder in alla, kanske särskilt den kinesiska delegationen, att titta på dessa ganska gripande foton och videor.

När den kinesiska representanten fick frågan, om Kina nu säger sig respektera alla länders territoriella suveränitet, om man är beredd att agera gällande Ryssland krig så svarade Wang Yi:

– Vi är djupt oroade över den ökande och förlängda krisen, vi är inte direkt inblandade, men vi sitter inte bara stilla bredvid. Vi ger inte bränsle åt elden och vi är emot att dra nytta av den här krisen.

Kärnvapenkrig

Han framhöll att dagen efter krigsutbrottet, den 25 februari, så föreslog Kinas president Xi Jinping att Ukraina och Ryssland skulle sätta sig ned för att politiskt lösa krisen. Det har varit flera fredssamtal, i Turkiet och Belarus, framhåller han. Och Kina såg ett utkast till en text på en fredlig lösning av krisen – som stoppades.

– Vi vet inte varför processen stoppades. Vissa krafter kanske inte vill se fredssamtal materialiseras, de bryr sig inte om ukrainarnas liv och skadan på Europa. De kan ha strategiska mål som är större än Ukraina självt.

Wang Yi sade också att Kina motsätter sig ett kärnvapenkrig och attacker med biologiska och kemiska vapen.

– Krig med kärnvapen får inte utkämpas och kan inte vinnas.

FRÅN FÖRSTASIDAN