Kina avslutar hotfull militärövning vid Taiwan

Kina avslutar hotfull militärövning vid Taiwan

Kinesiska örlogsfartyg deltar i övningen på bilden som den statliga kinesiska tv- kanalen CCTV tillhandahållit.

CCTV/AP/TT
Kina har avslutat den massiva militärövningen runt Taiwan på den tredje dagen.
Peking varnar samtidigt för att självständighet för Taiwan och fred i Taiwansundet "utesluter varandra".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På måndagen meddelade kinesisk militär att styrkedemonstrationen i form av en omfattande militärövning till havs och i luftrummet omkring Taiwan "hade avslutats med framgång".

Men tonläget var fortsatt högt från Kina mot både Taiwan och delar av omvärlden som stödjer Taiwans oberoende gentemot Peking. Kina beskyller det taiwanesiska styret i Taipei och "främmande styrkor" för att underblåsa spänningarna i området.

– Om vi vill värna fred och stabilitet i Taiwansundet måste vi med kraft motsätta oss varje form av separatism för ett självständigt Taiwan, sade det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.

Övningen sades ha visat att de kinesiska styrkorna är stridsberedda.

"De är redo att strida när som helst och kan strida för att resolut krossa varje försök till 'taiwanesiskt oberoende' och utländska försök till inblandning", meddelade kinesisk militär när övningen avslutats.

91 stridsflygplan

Taiwan, som fördömt övningen, konstaterade att Kinas militära närvaro var fortsatt hög i området. Under måndagen hade taiwanesisk militär observerat tolv kinesiska stridsfartyg och 91 stridsflygplan runt ön även efter det att Peking sade sig ha avslutat övningen.

Den inleddes sedan Taiwans president Tsai Ing-Wen träffat USA:s representanthus talman Kevin McCarthy i Los Angeles. Mötet har retat upp Kina, som ser Taiwan som en del av Folkrepubliken Kina.

Kinas militär simulerade attacker mot taiwanesiska mål och övade på att omringa ön. Ett tiotal kinesiska fartyg och sjuttiotal stridsflyg upptäcktes i närheten av Taiwan mellan söndag och måndag, enligt Taiwans försvarsdepartement som noga övervakade utvecklingen.

Under den tredje dagen ingick en blockad av ön i övningen, inklusive skarp eldgivning från Kinas kust cirka åtta mil från de Taiwankontrollerade Matsuöarna, meddelade Kinas militär. Hangarfartyget Shandong deltog i övningen.

– Vi, vanligt folk, vill bara leva i fred och stabilitet, sade Lin Ke-Qiang, 60 år, på ön Beigan som kan ses från Kinas fastland.

"Laglig rätt till havet"

USA, som uppmanat Kina till återhållsamhet, sände jagaren USS Milius till vatten i Sydkinesiska sjön som Kina gör anspråk på.

Jagarens närvaro "upprätthåller friheten och den lagliga rätten till havet", löd ett uttalande från den amerikanska flottan. USS Milius har passerat nära den omtvistade ögruppen Spratly, enligt flottan.

Kina hävdade att USS Milius gjort ett "illegalt intrång" i kinesiska territorialvatten. Även Taiwan, Filippinerna, Vietnam, Malaysia och Brunei gör dock anspråk på Spratlyöarna.

Japan mobiliserade sitt flygvapen sedan man observerat att kinesiska stridsplan och helikoptrar lyft och landat från hangarfartyget Shandong, mellan 23 och 43 mil söder om den japanska ön Miyako.

FRÅN FÖRSTASIDAN