Kaukasiska ledare möts för fredssamtal

Kaukasiska ledare möts för fredssamtal

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan, till vänster, och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Arkivbilder.

Petr David Josek/AP
Ledarna för Armenien och Azerbajdzjan ska, på inbjudan av EU:s rådsordförande Charles Michel, mötas i Bryssel på söndag. Mötet är ett försök att nå ett fredsavtal i ländernas utdragna konflikt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det stundande mötet mellan Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev är en del av ett större försök att "främja stabilitet i Sydkaukasien och normalisera de två ländernas relation", enligt ett uttalande från Europarådet.

Söndagens samtal följer förra veckans möte i Washington mellan ländernas respektive utrikesministrar, där man enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken tog "konkreta steg" på vägen mot ett fredsavtal.

Pasjinjan och Aliyev ska, enligt uttalandet, även mötas med Frankrikes och Tysklands ledare närvarande under ett europeiskt toppmöte i Moldavien den 1 juni.

Två krig och en lång rad gränskonflikter har brutit ut mellan Armenien och Azerbajdzjan sedan länderna blev självständiga från Sovjetunionen i början av 1990-talet.

Den pågående konflikten rör Nagorno-Karabach, ett område som formellt tillhör Azerbajdzjan men som i praktiken är en utbrytarregion under Armeniens vingar med i huvudsak armenisk befolkning. Den självstyrande lilla bergsenklaven omges helt av Azerbajdzjan.

FRÅN FÖRSTASIDAN