"Katastrofal implosion" drabbade Titanic-ubåt

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Miniubåten som skulle besöka Titanic drabbades av en implosion enligt kustbevakningen. Arkivbild.
Vrakdelarna från den saknade miniubåten Titan har hittats på havsbotten vid Titanic. Alla fem som var ombord bedöms vara döda.
– Vrakdelarna som vi har hittat stämmer överens med en katastrofal implosion av farkosten, säger John Mauger, konteramiral vid kustbevakningen i Boston, vid en pressträff.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vrakdelarna hittades av en undervattensfarkost knappt 500 meter från Titanics vrak i Atlanten. Man hittade då flera områden med vrakdelar, där fem stora delar var av särskild hjälp för kustbevakningen i arbetet med att identifiera att de tillhörde den förlorade miniubåten.

Bland annat hittades delar av skrovet, delen av farkosten personerna färdades i. Fynden tyder på att farkosten imploderade under det massiva trycket vid havsbotten på platsen.

Efter fyndet informerades de omkomnas familjer, innan presskonferensen tog vid.

– Jag kan inte föreställa mig hur det här har varit för dem och jag hoppas att det här fyndet kan vara till tröst för dem i den här svåra stunden, säger John Mauger med hänvisning till att det skingrar osäkerheten.

"Obarmhärtig" plats

Området kommer fortsatt att undersökas av kustbevakningen, dels för att leta efter kvarlevor och dels för att ta reda på mer om vad som hänt – men Mauger betonar att man söker på en "otroligt obarmhärtig" plats.

Annons

– Vi kommer att fortsätta att dokumentera informationen på platsen, och förstå tidslinjen baserat på all information vi har, säger Mauger.

Han säger att de inte har kännedom om när ubåten imploderade.

De "bankande" ljud som det tidigare rapporterats om bedöms inte ha haft någon koppling till vrakdelarna som hittats.

Företaget Oceangate som äger miniubåten skriver i ett pressmeddelande att de sörjer de fem döda.

"De här fem själarna och deras familjemedlemmar är med oss i våra hjärtan i den här tragiska stunden. Vi sörjer det liv och den glädje de här personerna spred", skriver företaget.

Försvann i söndags

Den 6,5 meter långa undervattensfarkosten Titan gick ned under havsytan i söndags med fem personer ombord – för att besöka oceanångaren Titanics vrak – men den tycks sedan själv ha råkat ut för någon form av olycka. Lite mindre än två timmar efter avfärd bröts all kontakt med farkosten.

Ombord när ubåten sänktes ner fanns den pakistanske affärsmannen Shahzada Dawood och hans tonårsson Suleman Dawood, den brittiska miljardären Hamish Harding, Stockton Rush, grundare och chef för Oceangate samt den franske upptäckaren och Titanicexperten Paul-Henry Nargeolet.

Annons

Deltar i sorgen

Storbritanniens regering framför sina kondoleanser till de drabbade familjerna.

"Tragiska nyheter om att de på Titan, inklusive tre brittiska medborgare, har gått förlorade efter en internationell sökoperation", skriver Storbritanniens utrikesminister James Cleverly på Twitter.

Även Pakistans regering uttrycker sorg och framför sina kondoleanser till far och son Dawoods anhöriga och till de andra familjerna.

"Vi uppskattar de multinationella insatserna under de senaste dagarnas sökande efter farkosten", skriver utrikesdepartementet i ett uttalande.

Annons