Kasparov: Ukraina måste vinna för rysk demokrati

Kasparov: Ukraina måste vinna för rysk demokrati

Den ryske tidigare schackmästaren Garri Kasparov. Arkivbild.

Ryan Kelly/NTB/TT
Den ryska Kremlkritikern och före detta schackmästaren Garri Kasparov säger att en ukrainsk krigsseger är nödvändig för att Ryssland ska kunna förändras.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Befrielsen från (president Vladimir) Putins fascism går via Ukraina, sade Kasparov vid en paneldiskussion om Rysslands demokratiska framtid under de pågående säkerhetskonferensen i München.

– Ryssarna lever i en bubbla. Den kan inte spräckas om inte idén om imperiet kollapsar – genom ett militärt nederlag, sade Kasparov på lördagen.

Kasparov, som lämnade Ryssland för ungefär ett decennium sedan, säger att "kriget kommer att vara förlorat när de inser att de förlorar kriget" – inte genom att bedöma territoriella vinster och förluster.

I panelen satt även Michail Chodorkovskij, en tidigare oljemagnat och Kremlkritiker som sedan tio år tillbaka lever i exil i Europa, Zhanna Nemtsova, dotter till den mördade Putinkritikern Boris Nemtsov, och Irina Sjtjerbakova, medgrundare till den ryska rättighetsorganisationen Memorial som fick Nobels fredspris i fjol.

FRÅN FÖRSTASIDAN