"Kan vara den värsta tragedin på Medelhavet"

"Kan vara den värsta tragedin på Medelhavet"

EU- kommissionären Ylva Johansson på en presskonferens under onsdagen.

Pontus Lundahl/TT
Smugglare skickar människor i döden, säger EU-kommissionär Ylva Johansson efter migrantkatastrofen.
– Det kan vara den värsta tragedin vi sett på Medelhavet någonsin.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Uppemot 750 människor kan ha befunnit sig ombord på den fiskebåt som sjönk utanför Greklands kust för en vecka sedan.

Hittills har endast 104 personer räddats och ett åttiotal kroppar dragits upp ur vattnet.

– Det kan vara den värsta tragedin vi sett på Medelhavet någonsin, säger Ylva Johansson, som har ansvar för EU:s migrationsfrågor, på en presskonferens i Stockholm.

– Det finns också uppgifter om att i huvudsak kvinnor och barn befann sig under däck. Och nu är de antagligen 3 000 meter under ytan, fortsätter hon.

Johansson understryker vikten av att åtgärder vidtas för att stoppa den här sortens tragedier på Medelhavet. Det handlar delvis om att slå mot människosmugglarna.

– De här smugglarna har fått de här migranterna att betala en hel del pengar för att skickas till EU. De skickas i själva verket i döden. Det är vad de gör.

Enligt Johansson ser man ett nytt "modus operandi" från smugglarna sedan början på året. Aktiviteten längs rutten som fiskebåten tog, från östra delarna av Libyen och mot EU, har ökat med 600 procent. Den aktuella fiskebåten lämnade Egypten utan några människor ombord och tros ha överlastat skeppet i Libyen för att sedan fortsätta mot Italien.

– Det här visar varför det är helt nödvändigt att arbeta med tredjeländer för att bekämpa smugglarna tillsammans och förhindra dödsfall på Medelhavet, säger Johansson.

– Det här borde inte få hända.

FRÅN FÖRSTASIDAN