Jättebrand förstörde marknad mitt i huvudstad

Jättebrand förstörde marknad mitt i huvudstad

Bongo Bazar utplånades i princip helt.

Mahmud Hossain Opu/AP/TT
Hundratals brandmän har lyckats få lågorna som rasat i Bangladeshs huvudstad under kontroll. I över sex timmar spred sig jättebranden från en marknad ut i tätbefolkade områden.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den massiva eldsvådan startade i en populär marknad för billiga kläder i Dhaka och spred sig därefter till andra mindre marknader och byggnader i området.

Branden bröt ut tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid, och ledde till att stadens äldsta kvarter täcktes med tjock, svart rök.

Enligt lokal polis skadades minst elva personer i branden, däribland fem brandmän. Jättemarknaden Bongo Bazar och dess runt 3 000 butiker uppges vara så gott som utplånad. Förtvivlade affärsinnehavare har förlorat sin inkomst inför högtiden id al-fitr, som senare i april avslutar den muslimska fastemånaden ramadan.

– Jag lånade 1,5 miljoner taka (motsvarande 148 000 svenska kronor) för att köpa id-kläder. Jag har förlorat allt, säger en företagare.

På marknaden såldes billiga kläder från västerländska märken, som producerats i landets textilfabriker men inte ansetts nå upp till exportstandard. Många försäljare försökte desperat rädda sina ägodelar när branden bröt ut, men elden spred sig för snabbt.

Större eldsvådor sker med jämna mellanrum i Bangladesh, mycket på grund av undermålig branddisciplin och brist på säkerhetsåtgärder.

FRÅN FÖRSTASIDAN