Järnvägsarbetare strejkar efter tågkraschen

Järnvägsarbetare strejkar efter tågkraschen

Efter onsdagens tågolycka strejkar grekiska järnvägsarbetare på torsdagen, i protest mot bland annat omoderna signalsystem.

Giannis Papanikos/AP/TT
Det grekiska fackförbundet för järnvägsanställda (POS) har varslat om en 24 timmar lång strejk på torsdagen, efter tågkollisionen som krävt över 40 människors liv och skadat många fler.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Järnvägsarbetarna protesterar bland annat mot att järnvägsnätet försummats av flera regeringar i följd, rapporterar den grekiska tidningen Kathimerini.

"Tyvärr hamnar våra långvariga krav på personalanställning, bättre utbildning och framför allt användning av moderna säkerhetssystem alltid i papperskorgen", skriver fackförbundet POS i ett uttalande.

Åtta järnvägsarbetare dog i olyckan, bland dem fyra lokförare i de två tågen som kolliderade, enligt fackordförande Yannis Nitsas.

"Nästa dag är en dag av eftertanke och sorg för våra orättvist omkomna kollegor", skriver POS.

Det var strax före midnatt mellan tisdagen och onsdagen som ett persontåg som precis kört igenom en tunnel frontalkrockade – på samma räls – med ett godståg i närheten av staden Larissa i norra Grekland.

Olycksorsaken är fortfarande okänd. Men ett antal personer har gripits, däribland en stins.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis lovade på onsdagen att olycksorsaken ska bli fullständigt utredd. Han konstaterade samtidigt att "allt pekar på att den sorgligt nog orsakades mestadels av den mänskliga faktorn".

FRÅN FÖRSTASIDAN