Japans Kishida sparkar sonen efter festbilder

29 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Japans premiärminister Fumio Kishida byter ut sin son som politisk sekreterare. Arkivbild.Eugene Hoshiko/AP/TT
Shotaro Kishida, politisk sekreterare tillika äldste sonen till Japans premiärminister Fumio Kishida, får sparken. Anledningen: en nyårsfest som Kishida den yngre höll i faderns officiella residens, och från vilken bilder läckt ut till medierna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Som politisk sekreterare, en offentlig position, var hans agerande olämpligt och jag har valt att byta ut honom för att lära honom att ta ansvar, sade Fumio Kishida.

Bilder som magasinet Shukan Bunshun publicerat visar hur gäster, bland dem släktingar till familjen Kishida, poserar på röda mattan i en trappa i ett försök att imitera de gruppfotografier som brukar tas på nybildade regeringar. I centrum på bilderna, den position som normalt är premiärministerns, står Shotaro Kishida.

Bilderna har väckt ilska bland såväl vanliga japaner som oppositionen. Utnämningen av Kishidas äldste son till en av premiärministerns sekreterare har redan tidigare kritiserats och anklagats för att vara nepotism.

Pappa Kishida har sagt att han hälsade på gästerna men själv inte närvarade på festen.

Sonen har tidigare hamnat i blåsväder för att ha utnyttjat sin position för privata aktiviteter. Han har fått reprimander för att ha använt ambassadbilar för privata sightseeing-turer i Storbritannien och Frankrike, och för ha köpt souvenirer i lyxiga butiker i London till regeringsmedlemmar.

Annons