Japaner tog skydd efter nytt robotlarm

Japaner tog skydd efter nytt robotlarm

En tv-skärm i Seoul i Sydkorea visar en nordkoreanskt robottest tidigare i mars.

Ahn Young-Joon/AP/TT
Japan uppmanade alla invånare på den nordliga ön Hokkaido, med mångmiljonstaden Sapporo, att ta skydd efter att Nordkorea avfyrat en robot. Strax därefter blåstes faran över.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Evakuera omedelbart, evakuera omedelbart", sade regeringen i en varning.

Regeringen varnade enligt NHK för att projektilen kunde slå ned på ön eller i vattnet strax intill efter klockan 08 på morgonen, klockan 01 svensk tid. Något senare uppgav tv-bolaget att det inte längre var någon risk för att roboten skulle slå ned på ön, då den verkade ha slagit ned i vattnet.

Landets premiärminister Fumio Kishida sade senare till reportrar att roboten, antagligen en så kallad ICBM med interkontinental kapacitet, inte slog ned i japanskt territorium. Försvarsminister Yasukazu Hamada säger att den plötsligt ändrade färdriktning österut.

Från sydkoreanskt håll uppgav försvarshögkvarteret att det rör sig om en ballistisk robot som avfyrats i närheten av huvudstaden Pyongyang och att den slagit ned i vattnet mellan Koreahalvön och Japan.

Japans robotvarningssystem aktiverades även i oktober, då för första gången sedan 2017. Larmet aktiverades ytterligare en gång i november.

FRÅN FÖRSTASIDAN