James Cameron: "Slås av likheten med Titanic"

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Cameron, själv en känd djuphavsutforskare, kände personligen den franske djuphavsutforskaren Paul-Henri "PH" Nargeolet som var ombord på Titan.
Regissören till filmen "Titanic", James Cameron, som själv gjort 33 turer ned till berömda skeppsvraket, förvånas över säkerheten på den imploderade undervattensfarkosten Titan.
– Jag slås av likheten med själva Titanic-katastrofen, säger Cameron till ABC News.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kaptenen ombord på Titanic varnades för is framför sitt skepp, men ändå ångade han på i full fart, poängterar Cameron i en intervju med amerikanska ABC News.

– Att en så väldigt liknande tragedi, där varningar inte hörsammades, ska äga rum på exakt samma plats, med all dykning som pågår runt om i världen, tycker jag bara är häpnadsväckande, säger Hollywood-regissören.

"Overkligt"

Många i det lilla och sammansvetsade samfundet av djuphavsutforskare hade uttryckt oro för säkerheten ombord på turistubåten Titan, vars vrakdelar hittades i Atlantdjupet på torsdagen, knappt 500 meter från Titantic-vraket som expeditionen skulle utforska.

– Ett antal av de främsta inom ingenjörssamfundet skrev till och med brev till företaget och sade att det de gjorde var för experimentellt för att ta med passagerare.

Farkosten drabbades av en "katastrofal implosion", enligt USA:s kustbevakning.

– Det är egentligen ganska overkligt, säger Cameron om olyckan.

Annons

Besättningen på fem personer befaras ha omkommit omedelbart. Trycket vid havsbotten där Titanic ligger på 3 800 meters djup är massivt. Experter har bland annat kritiserat farkostens utformning för att inte vara optimal för sådana djupa dyk.

Sörjer en vän

Cameron kände personligen den franske djuphavsutforskaren Paul-Henri Nargeolet som var ombord på Titan.

– Att han har omkommit tragiskt på det här sättet är nästan omöjligt för mig att bearbeta.

Cameron regisserade filmen "Titanic" från 1997 med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna. Filmen vann elva Oscars.

– Jag känner till vraket mycket väl. Jag räknade faktiskt ut att jag tillbringade mer tid på fartyget än vad kaptenen gjorde förr i tiden, säger Cameron, som själv gjort 33 dyk ned till vraket.

Annons