Italienskt lagförslag: Smugglare kan få 30 år

Italienskt lagförslag: Smugglare kan få 30 år

Italiens regering presenterar ett lagförslag enligt vilket människosmugglare ska kunna dömas till 30 år i fängelse. Arkivbild.

AP/TT
Enligt ett italienskt lagförslag ska människosmugglare kunna dömas till 30 års fängelse. Förslaget kommer sedan landets regering fått hård kritik efter båtolyckan i Kalabrien i slutet av februari.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förslaget meddelades under ett extrainkallat regeringsmöte i stadshuset i den lilla orten Cutro i Kalabrien, där 72 människor dog i en båtolycka den 26 februari, skriver La Repubblica.

"Vi kommer att jaga människosmugglarna – över hela jordklotet", sade den italienska premiärministern Giorgia Meloni efter mötet.

Meloni sade även att Italien har öppnat fler vägar för migranter att på laglig väg kunna ta sig in i landet.

Hård kritik har riktats mot den italienska regeringen efter olyckan utanför Kalabriens kust i slutet av februari. Bland annat har landets inrikesminister Matteo Piantedosi anklagats för att sakna empati efter att ha sagt att "desperation är ingen ursäkt för den som utsätter sina barn för fara på dessa resor".

Antalet flyktingar som anlänt till de italienska kusterna har hittills i år mer än fördubblats jämfört med samma period 2022 – och tredubblats jämfört med perioden 2021.

Under det senaste dygnet har nära 1 500 flyktingar kommit till den italienska ön Lampedusa, vilket är det högst antalet någonsin under ett dygn, skriver Ansa.

FRÅN FÖRSTASIDAN