Italienska studenter tältar – mot höga hyror

Italienska studenter tältar – mot höga hyror

"Mot ohållbara hyror" står det på en banderoll som satts upp vid Politecnico di Milano, Italiens största universitet för teknik, arkitektur och design.

Luca Bruno/AP/TT
Pendla flera timmar om dagen eller att betala skyhöga hyror? Italienska studenter har tröttnat på att sitta fast i rävsaxen.
I protest mot bristen på studentboenden tältar de framför sina universitet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Plötsligt fick Ilaria Lamera nog. Efter att varje dag ha pendlat över tre timmar fram och tillbaka mellan den lilla orten Alzano Lombardo utanför Bergamo och universitetet i Milano bestämde hon sig för att försöka hitta ett rum i den norditalienska metropolen.

Men det visade sig vara omöjligt för 23-åringen, som pluggar till civilingenjör.

– Att betala minst 700 euro (motsvarande nära 8 000 kronor) för ett rum kändes helt fel. Även om jag skulle ha råd med det, så strider det mot mina principer, säger hon till Corriere della Sera.

Efter en extra tuff dag satte Ilaria Lamera istället upp ett tält i parken vid Politecnico di Milano, landets största universitet för teknik, arkitektur och design.

– Idén fick jag när jag var helt slut och inte orkade ta tåget hem, säger hon till tidningen.

"En systemkris"

Ilaria Lameras exempel spred sig snabbt som en löpeld över Italien. I städer som Rom, Florens, Pavia, Padova, Venedig, Bologna, Perugia, Bari, Turin och Cagliari har studenter de senaste veckorna tältat i protest mot de höga hyror de tvingas betala för att kunna bo i närheten av sina universitet.

I norditalienska Bologna håller Alice Angeloni, som pluggar statsvetenskap vid stadens anrika lärosäte, på att resa sitt tält framför universitetet.

– Vi unga måste leva med både höga hyror och en kraftigt försämrad ekonomi. Det handlar om en systemkris, säger hon till Corriere della Sera.

Bor hos föräldrar

Problemet är långt ifrån nytt. Nära 70 procent av de italienska studenterna bor, mer eller mindre frivilligt, hemma hos sina föräldrar. Det kan jämföras med det medeltal på 17 procent som råder inom EU, enligt en siffror från Eurostat.

Ett av de största problemen är bristen på studentboenden. Enligt en rapport från Italiens förenade studentkårer, CSNU, finns bara 36 000 platser på landets studentboenden. Det räcker långt ifrån till de 764 000 inskrivna studenterna.

Att istället hyra ett rum av en privatvärd är för många en ekonomisk omöjlighet. I Milano ligger medelhyran på 600 euro (nära 7 000 kronor) i månaden. I Rom landar priset på 450 euro (över 5 000 kronor).

Den ständigt växande turistströmmen efter pandemin gör att många privatvärdar hyr ut sina lägenheter via sajter som Airbnb. Det leder till att hyrorna hela tiden stiger.

Nya bostäder?

Studenternas protester har inte skett för döva öron. Italiens regering aviserade nyligen att man avsätter 660 miljoner euro, pengar som kommer från EU:s återhämtningsfond efter coronapandemin, för att skapa 60 000 nya studentboenden de kommande tre åren.

Men studenterna som slagit läger framför Università di Bari, i den syditalienska staden med samma namn, är skeptiska.

– Studenternas svåra situation beror inte bara på den nuvarande regeringen – snarare har läget försämrats sedan decennier tillbaka, säger den 20-årige filosofistudenten Giuseppe Rachelli till tidningen La Repubblica.

– Inte heller tidigare vänsterregeringar har gjort något åt vare sig bristen på arbete eller bostäder.

FRÅN FÖRSTASIDAN