IS-hemmafru döms till fängelse och utvisning

IS-hemmafru döms till fängelse och utvisning

En 38-årig åttabarnsmamman döms till fängelse och utvisning för att ha stöttat IS i Syrien. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Den 38-åriga åttabarnsmamman levde som hemmafru i IS-högborgen Raqqa i Syrien.
Nu döms hon av dansk domstol till fyra års fängelse och utvisning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt tingsrätten i Kolding har kvinnan genom att leva som hemmafru i norra Syrien – dit hon reste 2015 – främjat terrororganisationen Islamiska staten. Förutom fyra års fängelse fråntas hon sitt medborgarskap i Danmark, men kvinnan blir inte statslös eftersom hon även har bosniskt medborgarskap.

38-åringen är en av tre IS-kvinnor som tillsammans med deras sammanlagt 14 barn hämtades hem i oktober 2021 från flyktingläger i Syrien. När mödrarna anlände till Danmark inleddes omgående en rättsprocess mot dem och enligt både regeringen och oppositionen i Köpenhamn hade de genom att stötta IS "vänt Danmark ryggen".

Detta nekade 38-åringen till under rättegången.

– Det har aldrig varit min önskan att resa till Syrien och bli kvar där. Min önskan har alltid varit att bo i Danmark och leva ett liv som alla andra, sade hon i rätten i Kolding.

Kvinnan har åtta barn i åldrarna 3 till 17 år och de bor i nuläget hos kvinnans föräldrar i Danmark. Under rättegången har åklagaren Bettina Wagner sagt att barnen kan bo kvar i Danmark även om modern döms till utvisning.

Detta är den andra domen rörande de tre IS-kvinnorna. I höstas dömdes en 35-årig kvinna till tre års fängelse av tingsrätten i Esjberg. En dom som hovrätten senare skärpte till fyra års fängelse.

FRÅN FÖRSTASIDAN