Irans ledare i Syrien – hyllar al-Assads "seger"

Irans ledare i Syrien – hyllar al-Assads "seger"

Ebrahim Raisi och Bashar al-Assad, Irans och Syriens presidenter, i presidentpalatset i Damaskus.

Syriens presidentkansli/AP/TT
Irans president Ebrahim Raisi och hans delegation har anlänt till Damaskus. Det är det första besöket i Syrien av en iransk president på över tolv år.
Visiten sker under en tid av delvis uppmjukade relationer i regionen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ebrahim Raisi hyllar vad han kallar en syrisk "seger" i det tolv år långa inbördeskriget i landet.

"Du har uppnått seger trots de hot och sanktioner som har belagts på dig", säger Raisi till Syriens president Bashar al-Assad, enligt ett uttalande från det syriska presidentkansliet som återges av den statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

Iran har stöttat president Bashar al-Assads regering i inbördeskriget som har pågått i Syrien sedan 2011. Bland annat har man bistått med ekonomiskt, politiskt och militärt stöd.

Raisi och hans delegation togs emot på flygplatsen i Damaskus av finansminister Samer al-Khalil. Raisi väntas under det två dagar långa besöket bland annat skriva under flera överenskommelser, enligt syriska statliga medier. På dagordningen står bland annat utökat ekonomiskt samarbete mellan de två länderna, som bägge står under kraftiga ekonomiska sanktioner från väst.

Senast en sittande iransk president besökte Syrien var 2010, då Mahmud Ahmadinejad reste till Damaskus.

Det ovanliga tvådagarsbesöket sker i en tid av allmän diplomatisk islossning i Mellanöstern. Nyligen kom Iran och Saudiarabien – med kinesisk hjälp – överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser efter sju år av sura relationer.

Även flera arabländer har tidigare återtagit kontakten med Syrien och dess regim, som sedan krigsutbrottet 2011 varit så gott som isolerad.

FRÅN FÖRSTASIDAN