Iran välkomnar inbjudan av Saudiarabiens kung

Iran välkomnar inbjudan av Saudiarabiens kung

Irans president Ebrahim Raisi. Arkivbild.

Vahid Salemi/AP/TT
Irans president Ebrahim Raisi "välkomnar" en inbjudan från saudiske kung Salman att besöka Saudiarabien, meddelar en av presidentens närmaste medarbetare på söndagen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inbjudan har riktats till Iran som en försoningsgest efter den islossning som inleddes mellan de båda ärkefienderna för en dryg vecka sedan.

Då beslöt de två länderna att inom kort återuppta sina diplomatiska förbindelser efter sju års avbrott.

"I ett brev till president Raisi välkomnade Saudiarabiens kung överenskommelsen mellan de två brodersländerna och bjöd in honom till Riyadh", twittrar Mohammad Jamshidi, biträdande chef för den iranske presidentens politiska enhet.

Jamshidi tillägger att "Raisi välkomnar inbjudan".

Sunnimuslimska Saudiarabien och shiitiskdominerade Iran står på olika sidor i flera konflikter i Mellanöstern. Bland dem är konflikten i Jemen där huthirebellerna stöttas av Teheran, medan Riyadh leder en koalition som bekämpar rebellerna.

Relationen mellan länderna frös till is 2016 sedan iranska demonstranter intog saudiska diplomatiska beskickningar, i protest mot avrättningen av en shiitisk dissident i Saudiarabien. Iran har flera gånger beskyllts för att ha utfört attacker mot den saudiska oljeindustrin.

Överenskommelsen om att återuppta de diplomatiska förbindelserna förhandlades fram under "intensiva samtal" i Kina.

FRÅN FÖRSTASIDAN