Insekter invaderar stad: "Kryper i kroppen"

17 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Mormonsyrsor flyger inte, utan tar sig fram genom att gå eller hoppa. Arkivbild.Claire Rush/AP/TT
Miljontals insekter har invaderat staden Elko i Nevada i USA. Det handlar om den så kallade mormonsyrsan som blockerar vägar och sjukhus – och säkerligen framkallar en eller annan mardröm.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Man ser hur de kravlar och hur hela vägen rör sig. Det kryper i hela kroppen. Det är så äckligt, säger Stephanie Garret som bor i Elko till brittiska BBC.

Insekterna rör sig långsamt framåt som tjocka mattor. Ett sjukhus fick lov att ta fram kvastar och lövblåsare för att deras patienter skulle kunna ta sig fram till entrén.

– Vid ett tillfälle fick vi till och med koppla in en traktor med snöplog för att försöka fösa bort högarna med syrsor, säger sjukhusets talesperson Steve Burrows till lokala nyhetskanalen KSL.

Fasaden utanför Colette Reynolds hus var helt täckt av insekterna, som namnet till trots inte är en syrsa utan tillhör familjen vårtbitare. De flyger inte utan tar sig fram genom att gå eller hoppa.

– Jag blev verkligen jätte-, jätte-, jätterädd, säger Reynolds till BBC.

Stora populationer av insekten har rört sig genom Elko och andra städer i delstaten Nevada de senaste åren. Men i år tycks utbrottet vara särskilt stort och invånarna i Elko har flitigt delat videoklipp som har spridit sig i sociala medier.

En teori är att insekterna migrerar från ett område till ett annat på jakt efter mer utrymme.

Annons