IAEA utreder vattennivåer efter dammkollaps

13 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Förra veckan uppgav IAEA att kärnkraftverket, trots dammkollapsen, har tillgång till kylvatten som räcker flera månader.
Chefen för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA reser till Ukraina för att se över säkerheten och kylvattnet till kärnkraftverket Zaporizjzja efter förra veckans dammkollaps.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"På väg till Ukraina för att träffa president Zelenskyj och presentera ett hjälpprogram i efterdyningarna av den katastrofala översvämningen", skriver IAEA-chefen Rafael Grossi på Twitter.

FN-organet ska förstärka expertteamet som övervakar säkerheten vid kärnkraftverket Zaporizjzja, tillägger han.

Zaporizjzjas sex reaktorer, som har stängts av för elproduktion, behöver fortfarande kylas ned med vatten som pumpas in från den kollapsade Kachovka-dammens reservoar.

Även använt kärnbränsle är i behov av nedkylning.

Skillnader i mätningar

IAEA har bedömt att kärnkraftverket, som ligger uppströms från den kollapsade dammen, har tillgång till vatten som räcker i flera månader.

I söndags krävde dock IAEA att dess experter behöver få tillgång till ett intilliggande värmekraftverk som ligger vid den kanal som används för att pumpa in nytt kylvatten till kärnkraftverket – för att utreda skillnader i mätningarna av vattennivån.

Annons

I helgen kom rapporter om att vattennivån vid inloppet till kanalen stabiliserats. Innan kollapsen låg nivån på 17 meter och på söndagsmorgonen uppmättes elva meter, enligt IAEA.

Fortsätter att sjunka?

Nivåerna har dock fortsatt att sjunka på andra platser i den enorma reservoaren, enligt andra mätningar.

Avvikelserna, som i söndags omfattade en skillnad på omkring två meter, skulle kunna bero på att mätningarna gjorts i delar som isolerats från de större vattenmassorna i reservoaren, enligt Grossi.

"Men vi kommer bara kunna veta när vi får tillgång till värmekraftverket", sade han i en kommentar på söndagen.

Både kärnkraftverket och värmeverket, som ligger i sydöstra Ukraina, har ockuperats av ryska styrkor sedan i början av mars förra året.

Annons