Hundratusentals på flykt – kaos i hamnstad

Hundratusentals på flykt – kaos i hamnstad

Amerikanska medborgare kroppsvisiteras innan de går ombord ett fartyg i Port Sudan den 30 april.

Smowal Abdalla/AP/TT
Hamnstaden Port Sudan svämmar över när allt fler desperata människor försöker lämna Sudan.
Hundratusentals människor har drivits på flykt inom landet, enligt FN. Ytterligare 100 000 har redan lyckats lämna.
De stridande parterna uppges ha kommit överens om en ny vapenvila, uppger grannlandet Sydsudan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sudaneser och utländska medborgare flockas i redan överhopade Port Sudan på landets östkust.

För varje timme som går anländer fler och fler utmattade människor till hamnstaden vid Röda havet. Tusentals har redan väntat i dagar på att bli evakuerade från det krisdrabbade Sudan. Andra har körts i överfulla bussar och lastbilar mot Egypten, Sudans granne i norr.

– Stora delar av huvudstaden har tömts. Alla på vår gata flydde kriget, säger Khartumbon Abdalla al-Fatih.

Tusentals trängs vid hamnen

Striderna i Sudan, som är inne på sin tredje vecka, har förvandlat Khartum och grannstaden Omdurman till slagfält. Våldsamma sammandrabbningar sker i tidigare livliga bostadsområden som enligt stadsborna nu ekar spöklikt tomma.

De två stridande parterna sägs ha kommit överens om ytterligare an vapenvila, från 4 maj och sju dagar framåt, uppger utrikesdepartementet i grannlandet Sydsudan i ett uttalande.

Frågan är dock om det kommer att hålla, hittills har samtliga utlysta eldupphör i varierande grad misslyckats.

Abdalla al-Fatihs familj lyckades lämna Khartum i helgen efter att ha tillbringat de senaste två veckorna instängda i sitt hem i Kafouri – tidigare en av Khartums mest välbeställda stadsdelar, numer en krutdurk där skottsalvor och explosioner blivit vardagsmat.

Väl framme i Port Sudan efter en 20 timmar lång resa möttes familjen av åsynen av tusentals människor som slagit läger utanför stadens hamnområde. Många har varit där i över en vecka, enligt al-Fatih, utan tillräcklig tillgång till mat och annan grundläggande service.

Soldater uppges plundra

Även från gränstrakterna mot Egypten kommer rapporter om kaotiska scener. I Argeen på den sudanesiska sidan gränsen har så mycket människor samlats att ankommande inte lyckas nå själva tullområdet.

– Det är en kaotisk situation. Kvinnor, barn och sjuka är strandsatta i öknen utan mat och vatten, säger Yusuf Abdel-Rahman, som till slut lyckades korsa en annan gränsövergång tillsammans med sin familj.

Enligt Abdel-Rahman ägnar sig soldaterna i Khartum åt omfattande förstörelse och plundring. På sociala medier anklagar många sudaneser beväpnade män för att ha stormat och plundrat deras hem sedan våldsamheterna bröt ut i mitten av april.

Hundratals civila dödade

Hittills har över 330 000 människor tvingats på flykt inom landet, enligt FN:s migrationsorgan IOM. Ytterligare runt 100 000 beräknas ha flytt utomlands, framför allt till närliggande länder i regionen.

Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, varnar på Twitter för att antalet flyktingar kan stiga över 800 000.

"Vi hoppas att det inte sker, men om våldet inte stannar av kommer vi få se fler människor som tvingas lämna Sudan i jakt på säkerhet", skriver han.

Trots upprepade löften om vapenvilor och fredssamtal ekar ljudet av explosioner och skjutvapen genom Khartum på tisdagen. Särskilt våldsamma sammandrabbningar rapporteras från området runt presidentpalatset och arméns högkvarter i huvudstaden, liksom från området runt Khartums internationella flygplats.

Bårhusen i huvudstaden är överfulla och anhöriga har svårt att nå och hämta sina döda, enligt människorättsorganisationer på plats. Många skadade lyckas heller inte få plats på sjukhus. Fler än 430 civila rapporteras ha dödats och ytterligare över 1 200 ska ha skadats sedan striderna inleddes.

FRÅN FÖRSTASIDAN