740 000 protesterar – våldsamma sammandrabbningar: ”Döda poliser…”

740 000 protesterar – våldsamma sammandrabbningar: ”Döda poliser…”

En polis förbereder sig för att kasta en tårgas under demonstrationen i Lille.

Foto: Michel Spingler/AP/TT
Runt 740 000 människor i Frankrike har demonstrerat mot regeringens omstridda lag som höjer pensionsåldern, enligt det franska inrikesdepartementet.
I Paris har polis och protesterande drabbat samman.
– Jag tror inte att fredliga demonstrationer är tillräckliga, säger den 49-åriga Jerome.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Greta Thunberg bärs bort av polis
0:31

Efter reklamen: Greta Thunberg bärs bort av polis

(0:31)

Slå på ljud

I den franska huvudstaden samlades enligt departementet 93 000 personer, medan det vänsterradikala facket CGT hävdar att antalet var 450 000 under tisdagen.

Polis och demonstranter drabbade samman i Paris, och minst 22 personer hade vid tisdagseftermiddagen gripits i huvudstaden, enligt stadens polis.

Sedan januari har det varje vecka hållits demonstrationer mot lagen, som bland annat innebär att pensionsåldern höjs från 62 år till 64.

Foto: JULIEN DE ROSA
Foto: JULIEN DE ROSA
Foto: GONZALO FUENTES

Paris sophämtare avslutar strejk

Protesterna har varit anmärkningsvärda både på grund av sin omfattning, men också sin fredliga karaktär. Men förra torsdagens demonstrationer verkar ha markerat en vändpunkt, då ungefär 450 poliser skadades.

– Jag tror inte att fredliga demonstrationer är tillräckliga, säger den 49-åriga Jerome under tisdagens till nyhetsbyrån AFP demonstration i Paris.

– Om det inte är våldsamt kommer folk inte prata om det, hävdar han.

Under tisdagen kom uppgiften att Paris sophämtare denna vecka avslutar sin tre veckor långa strejk i den franska huvudstaden. Men inte för att ge upp, utan för att man enligt det vänsterradikala facket CGT på så vis möjliggör samordning med andra grupper "så att vi kan gå ut i strejk ännu starkare igen".

Foto: JULIEN DE ROSA
Foto: CHARLY TRIBALLEAU

Blockerade järnvägsspår

Tidigare under tisdagen samlades strejkande järnvägsanställda med flaggor och handbloss och blockerade järnvägsspår vid en av Paris största järnvägsstationer Gare de Lyon.

Den franske inrikesministern Gérald Darmanin förklarade inför protesterna inleddes att 13 000 personer ur landets säkerhetsstyrkor skulle sättas in under dagen. Av dessa 5 500 bara i Paris. Den massiva insatsen motiverades av att det föreligger "en stor risk för den allmänna ordningen" på grund av protesterna.

Enligt honom kan över 1 000 "radikala" bråkmakare, vissa från andra länder, utnyttja planerade fredliga marscher.

– De kommer för att förstöra, för att skada och för att döda poliser. Deras mål har inget att göra med pensionsreformer, säger han.

Foto: Michel Spingler/AP/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN