Högerkritik i Kinadebatt: Macron skadar Europa

Högerkritik i Kinadebatt: Macron skadar Europa

Frankrikes president Emmanuel Macron glatt välkomnad vid sitt besök på ett universitet i Kanton på långfredagen. Arkivfoto.

Gonzalo Fuentes/AP/TT
Riskminimering och inte avkoppling ska vara EU:s modell i relationen till Kina, manar kommissionsbasen Ursula von der Leyen.
Fast i EU-parlamentet handlar debatten minst lika mycket om Frankrikes president Emmanuel Macron.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När von der Leyen och Macron samtidigt hälsade på i Kina häromveckan var syftet att visa bredd och enighet från EU:s sida.

Fast resultatet blev snarare tvärtom. En intervju som den franske presidenten gav på planet hem har tolkats som alltför Kina-vänlig och medfört applåder i Peking men kritiska röster runt om i Europa och USA.

Det märks också när EU-parlamentet debatterar vad EU ska ha för Kinastrategi. Inte minst från höger höjs flitigt barska röster mot Macron.

– Europas enighet har skadats, hävdar tyske Manfred Weber, gruppledare för kristdemokratiskt konservativa EPP.

– Macron är ett enormt problem för Europa, tycker italienske Marco Zanni, med samma roll inom ytterhögergruppen ID.

Står upp för Taiwan

EU-kommissionen är betydligt mer diplomatisk. Utrikeschefen Josep Borrell konstaterar visserligen att det vore bättre om man kan tala ihop sig mer på förhand, men hyllar samtidigt Macrons förklaringar efter Kinaresan om behovet av "strategisk autonomi" i EU, samarbetet med USA och synen på Taiwan.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen fastslår med emfas att EU står fast i sin Taiwanpolitik.

– Vi är starkt emot alla ensidiga förändringar, särskilt med hjälp av makt, talar von der Leyen i Strasbourg.

Ingen avkoppling

Kommissionsbasen linjetalade om Kina redan inför sin Pekingresa och upprepar nu sin åsikt om att EU bör sträva efter "ekonomisk riskminimering" snarare än att "koppla loss" i relationen till Peking.

Det ska göras med hjälp av en mer självständig och motståndskraftig, grön och digital europeisk ekonomi och industri samt med modigare handelsåtgärder om Kina inte använder samma regler som EU.

Återigen flaggar von der Leyen också för kommande förslag om exportförbud av vissa begränsade varor, som "rivaler" kan använda för att stärka sin militära förmåga.

Släktingen USA?

Kommissionsbasen är också klar över att EU ska fortsätta att samarbeta med likasinnade länder i G7 – som till exempel USA – när det gäller relationen till Kina.

Det är också något som de flesta i EU-parlamentet vill se.

– Även om Washington ibland uppträder som en irriterande släkting vid julbordet så kommer Amerika alltid att vara en del av våra demokratiska familj, säger exempelvis den polske socialdemokraten och förre finansministern Marek Belka i tisdagens debatt.

FRÅN FÖRSTASIDAN