Het debatt om AI i EU

Het debatt om AI i EU

EU:s digitaliseringsansvariga exekutiva vice kommissionsordförande Margrethe Vestager i en tidigare debatt i EU-parlamentet. Arkivfoto.

Ronald Wittek/AP/TT
Historiskt, säger alla parter när EU gör sig redo för ny lagstiftning om artificiell intelligens.
Men debatten går het om vad som ska begränsas – och hur.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vid lunchtid på onsdagen är det tänkt att EU-parlamentet ska säga sitt om EU-kommissionens förslag till nya AI-regler.

Inte enkelt, med tanke på hur snabbt utvecklingen går.

– Det här är en omöjlig uppgift för de oförberedda – och inte ens enkelt för dem som har förberett sig, konstaterar EU:s digitaliseringsansvarige vice kommissionsordförande Margrethe Vestager inför EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg.

– Vad vi kan göra här är att skapa juridisk säkerhet och förtroende för att AI kan utvecklas på ett positivt sätt, säger Vestager.

Inte som i Kina?

EU-kommissionens förslag lades fram redan i april 2021 och vill framför allt dela in användningen av AI i olika riskgrupper, med tuffare regler för de mest känsliga bitarna.

En av frågorna för parlamentet att ta ställning till handlar om huruvida någon – och i så fall vem – ska kunna använda sig av ansiktsigenkänning i realtid i offentliga utrymmen.

– Vi vill inte använda AI för massövervakning. Vi är inte Kinas folkkongress eller den ryska duman. Vi är EU-parlamentet och vi insisterar på att få arbeta i ett ramverk av frihet och demokrati, säger exempelvis den tyske miljöpartisten Sergey Lagodinsky i tisdagens debatt i Strasbourg.

Samtal med USA

Många vill samtidigt garantera att polis och brottsbekämpande myndigheter ska kunna använda sig av tekniken på bästa sätt.

– Jag vill uppmana mina kollegor att rösta ja till att polisen ska kunna använda AI-teknik i realtid, för att stoppa terrordåd och kidnappningar av barn. Vi ska skydda våra medborgare, inte terrorister, säger svenska Arba Kokalari (M) i debatten.

Oavsett vad resultatet blir i onsdagens omröstning vidtar sedan kompromissförhandlingar med EU:s medlemsländer för att nå fram till ett slutresultat.

Parallellt har EU och USA redan enats om att arbeta tillsammans för en global inställning till användandet av AI.

FRÅN FÖRSTASIDAN