Halv miljon för att rädda strandsatt hund

Halv miljon för att rädda strandsatt hund

Drönarbild över Hovden i Agder fylke i södra Norge.

Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
En hund har räddats från en minst sagt prekär situation i de sydnorska fjällen.
Efter ett halvt dygn strandsatt på en liten fjällhylla har två privatpersoner under natten lyckats komma hunden till undsättning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hunden hade fastnat på en fjällhylla på det 1 205 meter höga fjället Lisle Storenut i närheten av norska Hovden. Sent på tisdagskvällen avblåste polisen räddningsinsatsen med hänvisning till att det var för farligt. Det bedömdes som omöjligt att ta sig fram till hunden – både ovanifrån och nerifrån. Allmänheten beordrades att hålla sig borta från området.

Då bestämde sig Idar Byremo, som själv har hund och som äger en stuga i trakten, tillsammans med en kollega för att ta saken i egna händer. Vid ettiden, natten till onsdag, var de två framme vid den snötäckta fjällhyllan.

– Vi tog med oss sele, säkringar och diverse och lyckades fästa oss vid fjället. Därefter firade jag ner min kompis, säger Byremo till norska Agderposten.

Hunden verkade nära att ge upp när de nådde fram, säger han.

– Det var konstigt, för det var precis som att du kunde höra att den var på väg att ge upp. Den gav mindre och mindre ljud ifrån sig, och till slut bara stod den där. Så det var i sista sekund.

Framme i Byremos stuga vid tretiden på natten fick den utmattade hunden hamburgare, hundmat och vatten.

Innan de två männen, som nu hyllas som hjältar i norsk press, inledde sin räddningsaktion hade polisen börjat diskutera att avliva hunden. Samtidigt upprättades en privat insamling för att finansiera en helikopterräddning av hunden. På onsdagsmorgonen hade den fått in närmare 490 000 norska kronor.

FRÅN FÖRSTASIDAN