Grekland går mot en andra valomgång

Grekland går mot en andra valomgång

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis jublar utanför sitt parti Ny demokratis huvudkontor i Aten.

Petros Giannakouris/AP/TT
Störst – men inte tillräckligt stora.
Premiärminister Kyriakos Mitsotakis och hans Ny demokrati går starkt i det grekiska valet, men allt tyder på att det blir en andra valomgång.
– Bara en stark regering kan genomföra reformer, säger Mitsotakis.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När vallokalerna i Grekland stängde på söndagskvällen visade alla prognoser att folket har fortsatt förtroende för regeringen. Ny demokrati får klart flest röster, men inte egen majoritet.

Inför jublande anhängare på partiets valvaka beskrev Kyriakos Mitsotakis valet som en politisk jordbävning.

– Resultatet är entydigt, det visar att Ny demokrati har folkets förtroende.

Med drygt 93 procent av rösterna räknade har Ny demokrati stöd av 40,8 procent. Det är en uppgång med drygt två procentenheter mot 2019 – men också fem parlamentsplatser från egen majoritet.

Och om inget parti får över 50 procent av rösterna eller lyckas bilda en koalition med majoritet i parlamentet blir det en andra valomgång i juli.

Oväntad framgång

Mitsotakis har tre dagar på sig att söka stöd från något av de andra partier som tar sig in i kammaren, men på valvakan antyder han att han inte kommer att söka samarbete, utan i stället ta valet till en andra omgång.

– Grekland behöver en regering som tror på nödvändiga reformer, och bara en stark regering kan genomföra reformer, säger han.

Framgången är något oväntad, då Mitsotakis och hans parti ansågs ha förlorat många anhängare efter hanteringen av katastrofen i februari, då 57 människor omkom när ett persontåg kolliderade med ett frakttåg norr om Aten, vilket utlöste omfattande folkliga protester.

Syriza backar stort

Det ser dock inte ut att ha gynnat det största utmanarpartiet, den tidigare premiärministern Alexis Tsipras vänsteralternativ Syriza. Partiet får preliminärt 20,1 procent, och om siffrorna står sig innebär det att Syriza har tappat en tredjedel av sitt stöd från valet 2019.

Också en besviken Tsipras vill se en andra valomgång.

– Alla strider har vinnare och förlorare. Men den här valcykeln är inte över än. Nästa strid blir avgörande, säger han på sin valvaka.

Socialistpartiet Pasok får preliminärt 11,9 procent, vilket är något bättre än väntat. Partiledaren Nikos Androulakis beskriver enligt Al Jazeera valet som "en stor dag för demokratin".

Totalt ser fem partier ut att ta sig in i det 300 stolar stora parlamentet, förutom de nämnda även Kommunistpartiet och nationalistiska Oberoende greker (Anel), som båda får mellan 4 och 7 procent. Spärren ligger på 3 procent.

Hela 16 procent av rösterna ser ut att gå till partier som inte får plats i parlamentet.

FRÅN FÖRSTASIDAN