G7 varnar Kina för landets militära aktiviteter

G7 varnar Kina för landets militära aktiviteter

Ledarna för G7-länderna samt representanter för EU under mötet i Hiroshima.

Jonathan Ernst/AP/TT
G7-ledarna varnar Kina för landets militarisering av Sydkinesiska sjön och upprepade att "fred och stabilitet" i Taiwansundet är nödvändigt för den globala säkerheten.
Kina svarade direkt med att uttrycka "kraftigt missnöje" över kommunikén.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Medlemsländerna i G7 uppmanade i uttalandet på lördagen Kina att använda sitt inflytande för att "sätta press på Ryssland att upphöra med sin militära aggressionen och omedelbart, fullständigt och ovillkorligen dra tillbaka sina styrkor från Ukraina".

Peking svarade med att slå tillbaka mot G7-mötet.

"G7 insisterar på att manipulera Kinarelaterade frågor, smutskasta och attackera Kina" sade en talesperson för Kinas utrikesdepartement i ett uttalande.

Peking överlämnade också en formell diplomatisk protest till Japan som står som värd för mötet. Protesten överlämnades även "till andra relevanta parter" enligt kinesiska UD.

Men G7-ledarna sade sig se möjligheter för ett ökat samarbete med Peking för att minska spänningarna. G7 underströk att medlemsländerna inte har för avsikt att skada Kina eller stå i vägen för landets ekonomiska utveckling.

"Vi är beredda att skapa konstruktiva och stabila relationer med Kina, och medger vikten av ett uppriktigt samarbete där vi kan framföra våra frågor direkt med Kina", konstaterade G7 i uttalandet från toppmötet i Hiroshima i Japan.

FRÅN FÖRSTASIDAN