Ful armgest väcker ilska i franska parlamentet

Ful armgest väcker ilska i franska parlamentet

Frankrikes justitieminister Eric Dupond-Moretti visade "bras d'honneur" till oppositionsledaren Olivier Marleix två gånger. Arkivbild.

Michel Spingler/AP
Frankrikes justitieminister Eric Dupond-Morettis beteende har föranlett en uppsträckning av självaste premiärministern – efter att han upprepade gånger använt en kränkande armgest i parlamentet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var i tisdags som Dupond-Moretti vid två tillfällen visade "bras d'honneur" – en obscen armgest som i Frankrike är likvärdig med att "ge någon fingret" – till oppositionsledaren Olivier Marleix.

Såväl politiska motståndare som allierade fördömer Dupond-Morettis tilltag. Vissa går så långt som att kräva hans avgång.

Premiärministern Elisabeth Borne uttryckte sitt missnöje med justitieministerns beteende i ett telefonsamtal. Hon ska ha sagt att beteendet "inte har någon plats i parlamentet".

Marleix väckte Dupond-Morettis vrede genom att lista allierade till president Emmanuel Macron som utreds, har anklagats eller dömts för brott. I uppräkningen ingick även justitieministern som kommer att ställas inför rätta i ett fall rörande en intressekonflikt.

Dupond-Moretti har senare bett om ursäkt och säger att han ångrar gesten. Han tillägger att den inte riktats mot Marleix, utan mot "respektlösheten mot oskyldighetspresumtionen".

FRÅN FÖRSTASIDAN