Fortsatta protester i Frankrike – över 600 gripna

30 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Frankrike upplevde en tredje natt av oroligheter och protester efter att en 17-årig pojke skjutits ihjäl av polis på tisdagen i Parisförorten Nanterre.
Oroligheterna i Frankrike som började sedan en 17-årig pojke sköts ihjäl av polis fortsatte natten mot fredag. Över 600 personer har gripits efter att bland annat affärer plundrats och fordon satts i brand.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"I natt mötte våra poliser, gendarmer och brandmän modigt än en gång sällsynt våld", skriver inrikesminister Gérard Darmanin på Twitter på fredagsmorgonen. Han lägger till att 667 människor har gripits under torsdagskvällens och nattens oroligheter.

Många av de gripna är mellan 14 och 18 år gamla.

– Det har inte varit några våldsamma konfrontationer med direktkontakt med polisen men vi har ett antal vandaliserade butiker och plundrade eller till och med uppbrända verksamheter, sammanfattade en polis natten enligt AFP.

Under natten mot fredagen har 249 poliser skadats under oroligheterna, ingen av dem allvarligt, uppger landets inrikesdepartement.

Tredje natten

Det är tredje natten i rad som oroligheterna har fortsatt både i Parisregionen och på andra platser runt om i landet, skriver tidningen Le Monde.

Bland annat rapporteras om flera bränder i papperskorgar och fordon i Parisregionen Saint-Denis. En livsmedelsbutik i området har plundrats och unga män sågs lämna butiken med bland annat nya cyklar.

Annons

Under fredagsförmiddagen har ett ministermöte ägt rum, för att sammanfatta situationen efter en tredje natt av upplopp. I en tweet efter mötet beskriver premiärminister Elisabeth Borne upploppen som "olidliga och oförlåtliga".

Ministermötet ska följas av ett krismöte om våldet som president Emmanuel Macron har kallat till under fredagen. Antagligen kommer han att tvingas korta sin medverkan vid EU-toppmötet i Bryssel tidigare än tänkt för att leda mötet som ska börja klockan 13.

Mask och batong

I den nordliga staden Montreuil har ett hundratal människor, vissa maskerade och batongbeväpnade, satt eld på papperskorgar och fordon och även blockerat gator och vandaliserat ett apotek, en McDonaldsrestaurang, bankomater och flera andra butiker. Polisen ska ha svarat med tårgas.

Plundring ska också ha förekommit i centrala Paris, rapporterar BBC och hänvisar till filmer som cirkulerar på sociala medier och visar upploppsmakare som gör inbrott i butiker på exklusiva Rue de Rivoli.

Annons

I Nantes i västra Frankrike körde protesterande personer in en bil genom ett skyltfönster. Videor som delats i sociala medier visar människor som står och tittar på och hurrar när skyltfönstret kollapsar.

BBC rapporterar också att ingången till stadshuset i Clichy-sous-Bois, öster om Paris, satts i brand av protesterande.

Enligt regionala myndigheter i staden Pau i Pyrenéerna kastades en molotovcocktail mot stadens polisstation.

Sköts i bröstet

Enligt tidigare besked har 40 000 poliser satts in för att hantera de våldsamma protester som utlösts efter händelsen som har chockat Frankrike.

Det var i tisdags som två motorcykelpoliser stoppade 17-åringen – som i franska medier kallas vid förnamnet Nahel – i en bil i Nanterre. Kort därpå sköt den ena polisen honom i bröstet på nära håll.

Polisen hävdade först att skotten hade avlossats på grund av att tonåringen hade kört bilen mot poliserna. Men den versionen kunde snabbt motbevisas då en video av händelsen spreds på sociala medier.

Annons