Fortsatta luftangrepp mot Kiev

Fortsatta luftangrepp mot Kiev

Ukraina väntas få mer vapen och ammunition från USA.

Libkos/AP/TT
Attackerna mot Kiev har fortsatt natten mot lördagen. Enligt ukrainska uppgifter har luftvärnet framgångsrikt avvärjt attackerna, men fallande bråte har orsakat skador i huvudstaden.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nattens attacker beskrivs som "massiva" av Serhij Popko, militärförvaltningens ledare i Kiev, som uppger att det är det elfte luftangreppet på Kiev sedan början av maj.

Ryssland har de senaste fyra dagarna sannolikt omplacerat flera bataljoner för att förstärka i Bachmut, enligt Storbritanniens försvarsdepartement.

Det följer på ukrainska framgångar och tvivel på Wagnergruppens fortsatta engagemang i området. Omplaceringen tyder på att den ryska ledningen fortsätter att betrakta att inta Bachmut som ett viktigt krigsmål, som skulle ge möjlighet att hävda någon sorts framgång i konflikten, konstaterar försvarsdepartementet.

På lördagen anlände Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till Hiroshima för G7-mötet, dagen efter att USA:s regering godkänt att allierade, däribland Danmark, skolar piloter och skickar stridsplan av typ F-16 till Ukraina.

Stridsplanen har länge stått på Ukrainas önskelista, men USA har tvekat och hänvisat till långa pilotutbildningar och höga kostnader. Vid G7-mötet kommer Biden och Zelenskyj att diskutera hur planen ska implementeras praktiskt.

I samband med G7-mötet väntas också Joe Biden presentera ett nytt stödpaket till Ukraina, uppger bland annat Politico med hänvisning till amerikanska källor.

Paketet ska vara värt 375 miljoner dollar och innehåller bland annat artillerigranater, pansarfordon och pansarvärnsvapen.

Det rör sig inte om några nya system, men utrustning som Ukraina har stort behov av, enligt Politico.

FRÅN FÖRSTASIDAN