Fortsatta franska pensionsprotester

Fortsatta franska pensionsprotester

Polisen använde bland annat tårgas mot demonstranter i Paris på fredagen.

Lewis Joly/AP/TT
För andra kvällen i rad blev det på sina håll stökigt när fransmän protesterade mot nya pensionslagar. Det rapporteras om bråk framför allt i Paris, Lyon och Strasbourg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt Parispolisen greps 61 personer vid Place de la Concorde på fredagskvällen, skriver Le Monde. I Lyon har 36 personer gripits, skriver lokala myndigheter på Twitter strax efter midnatt.

Precis som på torsdagen har demonstranter bland annat möts av tårgas från polisen. Från demonstranternas håll rapporteras å andra sidan om skadegörelse och anlagda bränder.

Misstroende

Två olika begäran om misstroendeomröstning mot regeringen och premiärminister Élisabeth Borne lämnades in på fredagen – den ena av högerextrema partiet Nationell samling och den andra från vänsteralliansen Nupes.

– Den här omröstningen kommer att tillåta oss att ta oss ur en djup politisk kris, säger Bertrand Pancher från partiet Parti Radical, till AFP.

För att en misstroendeomröstning ska gå igenom krävs en absolut majoritet.

President Emmanuel Macrons regering har länge försökt samla stöd för en höjning av pensionsåldern i Frankrike. Senaten röstade för regeringens linje men nationalförsamlingen hotade att stoppa förslaget.

Då drog regeringen och premiärminister Élisabeth Borne i nödbromsen och utlöste på torsdagen paragraf 49.3 i grundlagen. Den ger premiärministern rätt att kringgå nationalförsamlingens ledamöter och se till att en lag antas oavsett vad de säger.

Hundrade gången

Att använda paragraf 49.3 är inte helt ovanligt. Enligt Le Monde är det elfte gången som Borne använder greppet. Och sedan nuvarande konstitution (Femte republiken) inrättades 1958 har 49.3 åberopats hundra gånger.

Sedan 1958 har krav om misstroendeomröstning väckts 127 gånger, varav 67 gånger efter det att 49.3 använts, rapporterar BFM TV.

En enda gång, 1962, har man lyckats få en regering avsatt genom misstroendeomröstning.

FRÅN FÖRSTASIDAN