Första lyckade evakueringen klar från Sudan

Första lyckade evakueringen klar från Sudan

Rök stiger på många håll över Khartum under lördagen.

Marwan Ali/AP/TT
Striderna om makten i Sudan har gått in på sin andra vecka – med oförtruten intensitet.
En första evakuering av utländska medborgare har genomförts till Saudiarabien. Även Sverige förbereder en evakuering, meddelar regeringen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Avslutningen av fastemånaden ramadan avslutas med festen id al-fitr, men inte så i Sudan där försök till vapenvila under den fastebrytande högtiden bröts av vapenvåld, skottväxlingar och explosioner.

Uppgifter tydde på att gatustriderna trappades ned under fredagskvällen, när högtiden inleddes, för att sedan åter öka i styrka på lördagen.

Därmed ekade löftet tomt från de stridande parternas ledare om eldupphör.

Hundratals människor har hittills dödats enligt officiella FN-beräkningar, men antalet tros vara större. Många lik ligger kvar på gatorna i huvudstaden, de kan inte begravas då striderna pågår.

Försök att få utländska medborgare ut ur landet har också omöjliggjorts på grund av de pågående oroligheterna med plötsliga och uppblossande strider.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) vill att riksdagen godkänner ett förslag om att en väpnad specialstyrka ska kunna stödja en evakueringsinsats. Riksdagen har blixtinkallats för att på söndagsförmiddagen formellt kunna fatta beslut.

– Styrkan ska på egen hand och tillsammans med andra länder kunna genomföra skydds- räddnings och fritagningsinsatser, sade försvarsminister Pålson på en presskonferens på lördagen.

Omkring etthundra svenskar tros befinna sig i Sudan, enligt det svenska utrikesdepartementet, med reservationen att det är svårt att veta exakt. På ambassaden i Khartum arbetar ett tiotal svenskar.

Transport till Saudiarabien

Tyskland har tvingats återkalla ett lastplan som skulle föra ut utländska medborgare, USA stationerade en militär specialstyrka i regionen för att hjälpa till vid en evakuering.

Efter flera försök lyckades en första transport med människor att ta sig till Saudiarabien och hamnstaden Jidda.

"Det första evakueringsfartyget från Sudan har anlänt, det hade med sig 50 saudiska medborgare och ett antal invånare från vänligt sinnade länder", meddelade statlig television i Saudiarabien på lördagen.

General Abdel Fattah Burhan från Sudans militär, och den som leder arméstyrkorna i de inbördes striderna mot paramilitära RSF, sade att man samarbetar med utländska beskickningar för att genomföra evakueringar.

Han lovade "att förse nödvändigt stöd för att säkra evakueringar för flera länder", enligt en militär talesperson. Enligt armén rörde det sig främst om medborgare från USA, Storbritannien, Kina och Frankrike. Enligt Vita huset finns det 16 000 amerikanska medborgare i Sudan.

– Amerikanska medborgare bör inte ha några förväntningar om en koordinerad evakuering från USA:s regering i det här läget. Och vi förväntar oss att det kommer att fortsätta vara så, säger Vita husets talesperson John Kirby.

Inga tecken på lösning

Däremot fanns det inga tecken på lördagen om att militärgeneralen Abdel Fattah Burhan och den stridande motpartens ledare, general Mohamed Hamdan Dagalo – även känd som Hemedti – var i närheten av en lösning på konflikten.

Många av Khartums fem miljoner invånare vill fly staden där tillgången till livsmedel är svår och strömmen ofta bryts. Värmen stiger emellanåt upp emot 40 grader.

Khartumbon Sami al-Nour sade till AFP att id al-fitr borde firas "med godis och bakelser, med glada barn och besök hos släktingar". I stället präglades helgen av "skottlossning och en stank av blod som omger oss".

FRÅN FÖRSTASIDAN