Försonande samtal mellan Biden och Macron

Försonande samtal mellan Biden och Macron

President Joe Biden och franske presidenten Emmanuel Macron under Macrons statsbesök i Washington|DC i december 2022. Arkivbild.

Andrew Harnik/AP/TT
Läget i Taiwan och den franske presidentens resa till Kina dryftades när den amerikanske presidenten Joe Biden talade med kollegan Emmanuel Macron.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vita huset meddelade på torsdagskvällen att de två statscheferna talat med varandra. Signalen från Washington DC var ett tydligt försök att minska spänningarna om hur EU och USA ska förhålla sig till Kina.

De två "diskuterade president Macrons nyligen genomförda resa till Folkrepubliken Kina och de pågående försöken att förbättra välstånd, säkerhet, gemensamma värderingar och en världsordning grundad på regler i Stilla havsregionen", skriver Vita huset i ett uttalande.

Bakgrunden är Macrons resa till Kina, där han i en intervju sade att "vi européer ska inte tro att vi måste följa och anpassa oss efter den amerikanska rytmen och den kinesiska överreaktionen". Macron framhöll också i intervjun med bland annat Les Echos och Politico vikten av EU:s strategiska autonomi.

Biden talade även med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som deltog på samma Kinaresa. Hon medverkade dock inte i den intervju som Macron gav.

Efter samtalen konstaterade Vita huset att man gemensamt "bekräftat vikten av att bevara fred och stabilitet i regionen vid Taiwansundet".

Macron och Biden diskuterade även bland annat utvecklingen i Ukraina och det ryska invasionskriget, men Vita huset gick inte in i detalj på vad som sades.

FRÅN FÖRSTASIDAN