Förslaget: Låt Norge ta över Orkneyöarna

02 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Utsikt vid Kirkwall, Orkneyöarnas residensstad. Arkivbild.Lise Åserud/NTB/TT
I hundratals år var Orkneyöarna en norsk besittning. Så kan det bli igen, enligt en motion som lämnats in till det regionala styret på ögruppen, rapporterar BBC.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi var en del av det norska kungariket mycket längre än vad vi har varit en del av Storbritannien, säger James Stockan, ordförande för styret i regionen Orkney, till BBC.

Orkneyöarna, som ligger norr om det skotska fastlandet, var under norsk och dansk kontroll från 800-talet till 1400-talet, då de hamnade under skotsk överhöghet.

Bakgrunden är ett lokalt missnöje över bristande finansiering från fastlandet och enligt en motion som ska behandlas av det lokala styret i veckan ska "alternativa styrelseskick" utredas – bland annat om det finns möjlighet till en ny "nordisk förbindelse".

– Vi har det väldigt tufft för närvarande, säger Stockan, som lämnade in motionen, och pekar ut färjeverksamheten till och från öarna som en av de tyngsta utgiftspunkterna.

– Dessutom får vi mycket mindre pengar från den skotska regeringen per invånare än Shetlandsöarna och Yttre Hebriderna, trots att vi erbjuder samma tjänster. Det är ohållbart.

Annons

Orkneyöarna lyfte för sex år sedan frågan om större autonomi men strävar inte efter att bli självständiga. Enligt motionens förslag bör man även utreda det speciella styrelseskick som Isle of Man och kanalöarna (Guernsey och Jersey) har, som så kallade kronbesittningar.

Annons