FN varnar: Eskalerande våldsspiral på Västbanken

23 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Israeliska soldater stoppar bosättare från att ta sig in i ett palestinskt samhälle på Västbanken. Bilden är från i onsdags.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De senaste dagarnas våld på Västbanken riskerar att eskalera bortom kontroll, varnar FN:s människorättschef Volker Türk.

"De senaste morden och våldet, samt den hätska retoriken, tjänar enbart till att driva israeler och palestinier djupare ner i avgrunden", säger Türk i ett uttalande.

Hittills i år har över 200 människor fallit offer för dödligt våld med kopplingar till Israel-Palestinakonflikten. De allra flesta som dödats har varit palestinier.

De senaste dagarna har våldet eskalerat på den ockuperade Västbanken. I onsdags gick israeliska bosättare till hämndattack på flera orter efter ett dåd då fyra israeler skjutits ihjäl på en bensinstation. Bensinmacksdådet verkar i sin tur ha varit en hämnd för en israelisk militäroperation i staden Jenin i måndags, som blev mycket blodig när palestinsk milis försökte stoppa soldaterna.

Motsättningarna har skärpts sedan den extrema bosättarhögern i vintras fått platser i Israels nya regering. Flera ministrar talar öppet om att jaga bort palestinierna från Västbanken och utvidga de illegala bosättningarna.

Annons