FN fördömer dödligt våld i Senegal

FN fördömer dödligt våld i Senegal

Polis avlägsnar brinnande däck i huvudstaden Dakar på fredagen efter en protest i området.

Leo Correa/AP/TT
Omvärlden manar till lugn i Senegal sedan dödliga protester brutit ut efter att oppositionsledaren Ousmane Sonko dömts till två års fängelse – vilket innebär att han inte längre är tillgänglig för presidentvalet 2024.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nio personer ska ha mist livet i protester på torsdagen, enligt landets inrikesminister Antoine Diome.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer våldet och "manar alla inblandade att visa återhållsamhet", enligt en talesperson.

Även Afrikanska unionen meddelar att dess kommissionsordförande fördömer det inträffade och uppmanar ledarna att undvika handlingar som "skadar den senegalesiska demokratins ansikte, som Afrika alltid varit stolt över".

EU och Senegals tidigare kolonialmakt Frankrike uttrycker oro över våldet – och framför ett krav på en lösning på krisen.

Den 48-årige Sonko var åtalad för att ha våldtagit en 20-årig kvinna som arbetade på en massageklinik under 2021. Han var också åtalad för att ha dödshotat henne.

Sonko har förnekat brott och hävdat att anklagelserna är politiskt motiverade.

Domstolen friade Sonko från våldtäkt och dödshot, men dömde honom för att ha förlett en person under myndighetsåldern 21 år till opassande handlingar.

FRÅN FÖRSTASIDAN