Flera döda i robotattack mot restaurang i Donetsk

27 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En man står på gatan framför restaurangen i Kramatorsk som träffades i en rysk robotattack.
Minst tre personer har dödats och ett fyrtiotal skadats i en robotattack mot staden Kramatorsk i östra Ukraina.
Samtidigt har USA tillkännagivit ett nytt militärt stödpaket till Ukraina värt drygt fem miljarder svenska kronor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Två ryska robotar träffade restaurangen med ett stort antal gäster i den centrala delen av Kramatorsk på tisdagskvällen. Enligt ukrainsk polis rörde det sig om två luftvärnsrobotar av typen S-300.

"Tre människokroppar, däribland en minderårig född 2008, har bärgats från rasmassorna. Bland de skadade finns ett barn född 2022", säger landets inrikesminister Ihor Klymenko på Telegram.

Kaotiskt på platsen

Enligt ett ögonvittne som var på den populära restaurangen Ria Pizza bara några minuter innan den träffades är det kaotiskt på platsen.

– Jag såg döda människor, människor som skrek och grät, enormt kaos. Så det är verkligen fruktansvärt det som händer här, säger den belgiska journalisten Arnaud De Decker till BBC.

Han uppskattar att det var 80 gäster och personal på restaurangen när den träffades.

– Och nu kan jag höra hur människor skriker under rasmassorna när räddningsarbetare försöker rädda dem, säger han.

Annons

Flera omkringliggande byggnader skadades också i attacken.

Kramatorsk, med omkring 150 000 invånare före kriget, är den sista större staden under ukrainsk kontroll i den östra delen av landet. Den ligger ungefär tre mil från frontlinjen och har varit utsatt för ett flertal attacker sedan invasionen.

Nytt militärt stödpaket

Samtidigt fortsätter den ukrainska offensiven i tre riktningar, mot tre städer längs med den Rysslandsockuperade landremsan i sydöst: Melitopol, Berdjansk och Bachmut. Men Ryssland har upprättat starka försvar under de senaste månaderna, särskilt i riktning söderut mot Melitopol och i förlängningen den annekterade Krimhalvön.

För att ytterligare stärka den ukrainska offensiven tillkännagav USA på tisdagen ett militärt stödpaket värt 500 miljoner dollar, drygt fem miljarder svenska kronor. Paketet omfattar bland annat bepansrade fordon, artilleriammunition och minröjningsutrustning.

Annons

"Paketet inkluderar viktiga komponenter för att stödja Ukrainas motoffensiv, stärka luftförsvaret och hjälpa Ukraina att skydda sitt folk", heter det i ett uttalande från Pentagon.

Annons